Finski radnici strepe od Nokije

Prelazak francuskog proizvođača telekomunikacione opreme Alkatel-Lusenta u ruke finske Nokije ugrozilo je više radnih mesta u Finskoj nego u Francuskoj.

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

17:24

Default images
Foto: Thinkstock.com

Finski ministar finansija Anti Rine izjavio je da preuzimanje francuskog proizvođača telekomunikacione opreme Alkatel-Lusenta od strane finske Nokije dovodi u pitanje opstanak više radnih mesta u Finskoj nego u Francuskoj.

Rine je poručio da deli zabrinutost koju su prethodno izrazili finski sindikati, budući da je lakše otpustiti radnike u Finskoj nego u Francuskoj, prenosi agencija Frans pres.

"U Finskoj je jeftinije otpustiti radnike", pojasnio je ministar.

Prema podacima finskog sindikata inženjera, otpuštanje francuskog radnika sa 15 godina radnog iskustva i mesečnom neto platom od oko 3.000 evra košta oko 50.000 evra. U Finskoj je ta cifra znatno niža, a može se svesti čak i na nulu ukoliko zaposleni radi do kraja otkaznog roka.

Na konferenciji za štampu u sedištu Nokije, izvršni direktor te kompanije Radžev Suri izrazio je nadu da će radna mesta i u Finskoj i u Francuskoj biti sačuvana nakon finalizovanja sporazuma.

Nokija je ove nedelje saopštila da je zaključila ugovor o kupovini Alkatel-Lusenta za 15,6 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: