Uskoro plaćamo mobilnim novčanikom?

Banke, mobilni operateri i maloprodajni lanci uskoro bi mogli da omoguće građanima beskontaktno plaćanje smart telefonima koji u sebi imaju mobilni novčanik.

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

17:07

Default images
Foto: Beta

Ovakav trend, kako je rečeno, predviđa se na osnovu podataka da je tokom 2014. prodato 1,4 milijarde pametnih mobilnih telefona. Od toga više od 400 miliona je opremljeno NFC tehnologijom i imaju mobilni novčanik sa više kartica u elektronskom formatu , što omogućava mobilna, beskontaktna plaćanja, a očekuje se da će taj broj dostići milijardu u 2017.

“Digitalne transformacije ulaze i u bankarski sektor, ali banke i dalje nisu spremne niti pripremljene za to. Banke bi trebalo da uvode digitalni pristup, korišćenje različitih kanala i beskontaktnog iskustva, korisnički orijentisan pristup, prelazak sa prodajnog na savetodavni model, kao i angažovanje društvenih mreža”, rekao je direktor konstaltinga u Ašeco SEE Pjotr Vidacki.

Andrij Šerbina iz kompanije Viza rekao je da bi banke već trebalo da ponude klijentima ovakvu vrstu plaćanja.

"NFC će biti pokretačka snaga za banke da shvate šta moraju da rade sa klijentima", rekao je on.

Promena koja se dešava na globalnim tržištima u poslednjih nekoliko godina je povećana potreba za mobilnim plaćanjima, koja bi trebalo da zamene korišćenje gotovine. Za ovo je potrebno da je i uređaj za prihvatanja plaćanja (POS) opremljen za beskontaktna plaćanja.

NFC tehnologija omogućava i proizvođačima mobilnih telefona kao što su Epl, Samsung, da se takmiče u ovoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: