"Pruga Beograd - Budimpešta u roku"

Modernizacija pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju će početi najkasnije do kraja 2015, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.04.2015.

13:16

Default images
Foto: Tanjug

"Mi smo sada po svemu u roku i dinamici koju smo obećali i nadamo se da će tako i da ostane", istakla je Mihajlović

Ona je rekla da je saobraćajni Institut CIP napravio studiju izvodljivosti i da Mađarska strana takođe pravi svoju studiju izvodljivosti za prugu na njenoj teritoriji.

Ministarka je podsetila da su Generalni direktori Železnica Srbije i Saobraćajnog instituta CIP, Miroslav Stojčić i Milutin Ignjatović, potpisali ugovor o izradi prostornog plana za prugu Beograd - Budimpešta kroz Srbiju, koja će se graditi u saradnji sa kineskim partnerima.

To je prvi ugovor koji je potpisan za taj železnički koridor i prostorni plan područja posebne namene od Beograda do Kelebije na granici sa Mađarskom biće završen u roku od šest meseci.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ranije je najavilo da će studija izvodljivosti o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta za brzine od 200 kilometara na sat biti završena do kraja juna, da će radovi početi do kraja 2015. i trajaće dve godine.

Predviđena je izgradnja još jednog koloseka, pored postojećeg, tako da se dobije dvokolosečna pruga za mešoviti - putnički i teretni saobraćaj, kao i da celokupno putovanje na toj relaciji traje menje od tri sata.

Dužina pruga je 350 km, od čega 184 km na teritoriji Srbije i 166 u Mađarskoj.

Svaka država će raditi projekat za svoju deonicu, kao i studiju izvodljivosti koju će predati kineskim partnerima da bi je objedinili u jednu studiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: