Kako ćemo do Budimpešte bez Žeželja

Ministarstvo građevinarstva je apelovalo na vlast u Vojvodini da ne dozvoli više ni dan odlaganja izgradnje Žeželjevog mosta u Novom Sadu.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2015.

18:48

Default images
Foto: Tanjug

Istovremeno, Večernje novosti prenose da će radovi na novom Žeželjevom mostu biti obustavljeni.

Žeželjev most je važan za celu Srbiju i on će biti deo projekta izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, navode u ministarstvu i dodaju da se čini sve da se problemi u nastavku izgradnje prevaziđu.

Predviđeni datum završetka radova bio je novembar 2013. godine.

Rešenje za prenos već obezbeđenih sredstava na račun izvođača, kompanije Azvi, mora se naći do 27. aprila, jer je ta kompanija najavila da će, u suprotnom, tada obustaviti radove.

Kako je saopšteno ranije iz ministarstva, na sastanku predstavnika ministarstva i drugih strana pre tri dana predloženo je da se opredeljena sredstva u budžetu Uprave za kapitalna ulaganja APV transferišu ka izvođaču radova, preko Grada Novog Sada, a ne republičkog budžeta, kako je to predložila Vlada APV.

To je predloženo budući da Srbija nije potpisnik osnovnog ugovora već je sva prava i obaveze investitora prenela na Železnice Srbije, a supotpisnici osnovnog ugovora kao sufinansijeri su APV i Grad Novi Sad.

"Večernje novosti" prenele su danas da će, prema najavama špansko-italijanskog konzorcijuma AZVI, kojem je taj posao poveren još 2011. godine, radovi na novom Žeželjevom mostu - biti sasvim obustavljeni.

Reč je o novcu za dodatne radove (ugovorena cena mosta je 45,3 miliona evra), koji prema ranijem dogovoru treba da isplate grad Novi Sad i AP Vojvodina, kao sufinansijeri ovog kapitalnog projekta.

Iz gradskog budžeta bi trebalo izvođaču da bude uplaćeno milion, a iz pokrajinskog dva miliona evra.

"O modalitetima plaćanja dodatnih radova razgovarali smo nedavno u Beogradu. Uplata dela iz budžeta Grada nije sporna, ali i dalje nema dogovora oko načina uplate pokrajinskog novca", navodi neimenovani izvor "Večernjih novosti".

Pokrajina je do sada svoje obaveze ispunjavala preko Fonda za kapitalna ulaganja, ali posle njegove transformacije u Upravu to više ne može direktno, tvrde njeni predstavnici.

"Oni sada predlažu da sa Ministarstvom potpišu ugovor i njemu prebace sredstva, ali je to neizvodljivo, jer ono nije među finansijerima projekta. Zato smo predložili da dva miliona prebace gradu Novom Sadu, a da ih on prosledi konzorcijumu AZVI. Videćemo da li će to i da se desi", dodaje izvor lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: