Helsinki na vodi sličan BG na vodi

Finske kompanije sve više pokazuju interes za ulaganje u Srbiji. Privrednici žele da učestvuju i u realizaciji projekta "Beograd na vodi", kaže Peka Oprana.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2015.

13:16

Default images
Peka Orpana (foto: tanjug)

Ambasador Finske u Srbiji Peka Orpana rekao je da je povećan interes finskih kompanija i investitora za ulaganja u našoj zemlji rezultat snažnog i sve većeg poverenja u stabilnost i poboljšanje poslovnog okruženja, kao i posvećenosti srpske vlade evrointegracijama.

"To su odlučujući faktori za porast interesovanja", rekao je Orpana za Tanjug.

Govoreći o prošlonedeljnoj poseti Beogradu visoke diplomatsko-privredne delegacije iz Finske, Orpana je istakao da neke od 10 kompanija koje su bile u delegaciji imaju konkretne planove i interes da investiraju u Srbiji.

"Razlog posete delegacije na čelu sa zamenikom ministra Matijem Antonenom je rastući interes finskih kompanija poslednjih nekoliko godina za snažnijim prisustvom i investicijama u Srbiji. One finske kompanije koje su već investirale u Srbiji veoma su zadovoljne svojim poslovnim aktivnostima i to je veoma poznato u Finskoj", naveo je Orpana.

On je izdvojio kao posebnu zainteresovanost finskih privrednika za korišćenje biomase za grejanje i struju, naglašavajući da je osnova za uspeh Finske u ovom sektoru veoma razvijeno znanje u održivom korišćenju šumskih i poljoprivrednih resursa, kojima raspolaže i Srbija.

"Imamo nekoliko kompanija i javnih institucija koje su globalni lideri u tom sektoru. Voleli bismo da nastavimo veoma blisku saradnju sa Srbijom, povećamo kontakte sa srpskim vlastima, 'Srbijašumama' i privatnim sektorom, da pomognemo početak izgradnje snažnijeg i efikasnijeg upravljanja šumama", rekao je ambasador.

Prema rečima finskog diplomate, korišćenje biomase za energiju je važna ekonomska komponenta upravljanja šumama i poljoprivredom jer donosi prihode i razvija veću dodatu vrednost drvnoj industriji i agrobiznisu.

Orpana je takođe naveo da su finski privrednici veoma raspoloženi da učestvuju u realizaciji projekta "Beograd na vodi", kao i da je u Helsinkiju u toku izgradnja jednog sličnog kompleksa.

On je podsetio da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio prošle nedelje finskoj poslovnoj delegaciji projekat 'Beograd na vodi', a u delegaciji je bilo više građevinskih kompanija i kompanija iz relevantnih sektora zainteresovanih za izgradnju infrastrukture za taj projekat.

"Na lokaciji veoma blizu centra Helsinkija, na obali gradimo veoma sličan projekat. Rešenja koja smo koristili u infrastrukturi, počevši od upravljanja otpadom, saobraćaja, energije, uklapaju se u koncept ekološkog grada. To bi moglo da bude relevantno iskustvo za Beograd, jer suštinski je slično", rekao je Orpana.

Ocenjujući značaj sistema obrazovanja za privredni rast i društveno i ekonomsko blagostanje njegove zemlje, on je rekao da je obrazovanje bilo najviši prioritet finske vlade od kada je donela strategiju obrazovanja sedamdesetih godina.

"Naš obrazovni sistem postavljen je tako da garantuje pođednake ššanse svakome da ima kvalitetno obrazovanje. Svaka zemlja treba da donese odluke o svom obrazovnom sistemu prema sopstvenim okolnostima. Najvažnije je da je obrazovanje na vrhu liste prioriteta vlade. Biće nam drago da podelimo naša iskustva, kada Srbija definiše to pitanje", istakao je Orpana.

On je bez dvoumljenja naveo da se u Beogradu oseća kao u Evropi, ističući da Finska i Srbija nisu najtipičnije evropske zemlje po mnogo čemu, ali različitost kultura je on što čini Evropu tako divnom.

Najvažnije je da delimo zajedničke evropske vrednosti kao što su demokratija, dobro upravljanje, poštovanje ljudskih prava i tržišnu ekonomiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: