Konkurentski tompus stiže iz rata

Uprkos građanskom ratu koji je ušao u petu godinu, sirijska duvanska kompanija je pokrenula novu industrijsku granu - proizvodnju cigara, tompusa.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.03.2015.

13:31

Default images
Foto: Thinkstock.com

Naime, u sredozmenom lučkom gradu Latakiji trebalo bi da se otvori 1.000 radnih mesta, uprkos razarenju koje je u Siriji odnelo više od 215.000 ljudskih života izjavio je generalni direktor kompanije Naser Abdulah.

"Preduzeće će uskoro početi da prodaje cigare na domaćem tržištu i pokušaće da privuče prijateljske zemlje", rekao je zamenik direktora Salman el Abas.

Ta vrsta industrije nije sigurna jer u Siriji samo bogataši puše cigare.

Kao i mnoga javna preduzeća, sirijska duvanska kompanija je pod međunarodnim sankcijama. Njena sredstva je zamrzla Evropska unija 2012. godine tvrdeći da duvanska kompaniju finansira režim Bašara el Asada.

Pre krize, ta kompanija osnovana 1935. godine i specijalizovana za proizvodnju cigareta, bila je jedno od najuspešnijih preduzeća u Siriji, puneći državnu kasu milionima dolara.

"Da bismo nadoknadili gubitke, odlučili smo da razvijemo novi proizvod, bez stranih stručnjaka", rekao je direktor fabrike Čadi Muala i osudio "ekonomski rat Zapada protiv Sirije".

Testiranje cigara počelo je pre tri godine u skladu s međunarodnim standardima.

Fabrika u Latakiji, području poznatom po uzgoju duvana, proizvodi 400 do 500 cigara dnevno, a neke su podeljene probranim sladokuscima da bi proverili kvalitet.

Cilj kompanije je da se proširi na tržište Irana, Rusije i Kine, koje podržavaju Abasa, kao i na Afriku.

Zvaničnici kompanije se čak nadaju da će sirijski tompus postati konkurent prestižnom kubanskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: