Srpske devize stigle i u Hongkong

Iz Srbije se lane, zvaničnim bankarskim kanalima, u svet "odlilo" 20,478 milijardi evra. Najviše novca ide u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Švajcarsku.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 30.03.2015.

10:35

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ova brojka bila bi alarmantna da nije, najvećim delom, reč o plaćanju uvezenih robe i usluga.

Na plaćanja raznih kamata i učešća u profitu otišlo je 1,98 milijardi evra, dok su plaćanja građana kroz razne doznake u inostranstvo u 2014. godini iznosile 397 miliona evra.

Mimo ovoga, na otplatu glavnice raznih stranih kredita dali smo još gotovo tri milijarde evra.

Preciznog podatka, gde završava kapital ovdašnjih građana, nema. Javno su dostupni samo podaci o direktnim investicijama u novcu, robi, međukompanijskom zaduživanju i reinvestiranoj dobiti između Srbije i drugih država. Tako se, u prvih devet meseci lane, beleži rast novca koji su domaći državljani izneli u strane zemlje, i to u iznosu od ukupno 203,5 miliona evra.

Crna Gora predvodi listu zemalja u koje su državljani Srbije izneli najviše para - ukupno 99 miliona evra za devet meseci. U istom periodu u Bosnu i Hercegovinu je izneto 51,28 miliona evra, a u Irsku - 25,2 miliona evra, i to najviše tokom aprila, maja i juna.

Bugarska je takođe u vrhu liste naših državljana po pitanju iznetog novca preko bankarskih računa: ukupno 19,59 miliona evra.

"Za petama" joj je Švajcarska, čije su banke veoma gostoljubive prema vlasnicima kapitala iz celog sveta. Interesantno je da su iz Švajcarske tokom drugog tromesečja, od aprila do juna meseca, uglavnom povlačili novac, da bi u tri letnja meseca u ovu zemlju izneli više od 12 miliona evra.

Našim državljanima zanimljiv je i Hongkong, gde je samo u prva tri meseca prošle godine izneto više od 5,9 miliona evra, dok se preostalih meseci ne beleži ni evro prometa.

Mimo zvaničnih podataka, u Srbiji nijedna institucija ne prikuplja zbirne podatke o nelegalnom odlivu novca. Američka organizacija "Global fajnenšel integriti" svake godine objavljuje podatke o odlivu novca iz 145 zemalja pojedinačno, po osnovu nelegalnih finansijskih tokova, odnosno tajnog prenosa novca.

Srbija i dalje u ovom izveštaju drži visoku poziciju: 19. mesto po količini odliva nezakonito zarađenog novca, u šta je uključena i utaja poreza i korupcija. Kriza je, doduše, i ovde učinila svoje, pa je prosečan iznos nelegano iznetog novca pao sa pet na 4,5 milijardi dolara godišnje. Tokom jedne decenije, od 2003. do 2012. godine, iz Srbije je na ovaj način izneto čak 45,66 milijardi dolara.

Ovu listu i dalje predvodi Kina sa čak 125 milijardi dolara prosečnog godišnjeg odliva para "na crno". Iz ove zemlje je za jednu deceniju tajnim kanalima izašlo 1.057 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: