Varufakis Nemačkoj: Ovo mora stati

Igra uzajamnog prebacivanja krivice između Nemačke i Grčke će jedino ići u korist neprijatelja Evrope, ocenio je grčki ministar finansija Janis Varufakis.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2015.

10:11

Default images
Foto: Tanjug

Varufakis je pozvao obe zemlje da "zakopaju ratne sekire".

"Jedini koji profitiraju od ove otrovne igre prebacivanja krivice jesu neprijatelji Evrope", napisao je Varufakis u uvodniku za nemački poslovni list "Handelsblat".

Zvanična Atina i Berlin već neko vreme vode "rat rečima" zbog planova nove grčke vlade, na čijem je čelu premijer Aleksis Cipras, da pregovara o uslovima medjunarodnog paketa pomoći Grčkoj, podseća agencija Frans pres.

Nemačka, kao vodeća evropska privreda, glavni je zagovornik oštrih mera štednje u Evropi, za koje Grčka, sa druge strane, tvrdi da su glavni krivci lošeg stanja u domaćoj privredi.

Tenzije između Nemačke i Grčke su početkom ovog meseca dostigle vrhunac kada se pojavio video-snimak u kom Varufakis navodno pokazuje srednji prst Nemačkoj.

"Ovo mora prestati. Tek tada će Grčka moći da se, uz podršku svojih partnera, fokusira na implementaciju efikasnih reformi i na političke strategije usmerene rastu", napisao je Varufakis.

Zvanična Atina bi ove nedelje trebalo da dostavi međunarodnim kreditorima listu predloženih ekonomskih reformi, u nadi da će na taj način odblokirati isplatu nove tranše od 7,2 milijarde evra iz medjunarodnog paketa pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, zahvaljujući čemu će izbeći bankrot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: