Inflacija u Britaniji na nuli

Inflacija u Velikoj Britniji u feburuaru je pala na nula odsto prvi put otkada se meri modernimstandardima, preneo je list Gardijan.

Izvor: Beta

Subota, 28.03.2015.

12:57

Default images
Foto: Tanjug/AP

Prema indeksu potrošačkih cena, inflacija je s januarskih 0,3 odsto u februaru pala na nula odsto, čime je povećana šansa za deflacijuu predstojećim mesecima.

Prema britanskoj statističkoj službi, pad cena je predvođen pojeftinjenjem goriva za 16,6 odsto i hrane za 3,4 odsto. Doprinelo jei jačanje funte u odnosu na evro, čime je pojeftinio uvoz iz evrozone.

Odsustvo inflacije u Velikoj Britaniji nije zabeleženo od 1989.godine kada je počela da se meri indeksom potrošačkih cena. Nezvanični podaci pokazuju da je inflacija možda bila ovoliko niska 1960-ih godina.

Premijer Dejvid Kameron, kome predstoje neizvesni parlamentarni izbori u maju, ocenio je na Tviteru da je inflacija na nula odsto "dobra vest za porodične budžete" i znak da uspeva dugoročni plan njegove vlade.

Cilj Banka Engleske je, međutim, da inflacija bude dva odsto na godišnjem nivou. Najbliži tom cilju je bio jun prosle godine kada je na godišnjiem nivou inflacija bila 1,9 odsto. Velika Britanija bi mogla ući u deflaciju u prestojećim mesecima, što je opasno pošto guši privredu budući da kompanije i

potrošači odlažu kupovinu u očekivanju da će cene dalje padati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: