"U igri su i Južni i Turski tok"

Tri međunarodne banke izrazile su spremnost da finansiraju deonicu Turskog toka kroz Srbiju, istakli su predstavnici "Srbijagasa".

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

09:11

Default images
Foto: Thinkstock

Kako us naveli, razmatra se i opcija da se realizuju oba gasovoda - i Južni i Turski tok.

Izvršni direktor "Srbijagasa" Jovica Budimir rekao je da se radi Studija izvodljivosti za Turski tok i da će Rusi i Turci u maju saopštiti konačnu vrednost i trasu tog projekta. Preliminarna studija predviđa da u tom projektu, osim Turske i Grčke, učestvuju i Makedonija i Srbija, rekao je Budimir. Odgovorajući na pitanje da li je Makedonija postala politički nestabilna zemlja zbog planova za izgradnju Turskog toka preko njene teritorije, što je bio sličan slučaj i sa Bugarskom, Budimir je odgovorio da smatra da će odluka o izgradnji tog gasovoda biti rezultat kompromisa Rusije i EU, a da će Makedonija, ako se odluči za taj projekat, morati da stane iza njega.

Delegacija ruskog Gasproma, kako je rekao, već je bila u Makedoniji da razgovara o tom projektu.

Upitan da li će treći energetski paket EU ponovo biti prepreka za izgradnju Turskog toka, kao što je bio slučaj sa Južnim tokom, Budimir je rekao da će Rusija obezbediti gas do tursko-grčke granice, a da će odluka o realizaciji tog projekta biti prepuštena drugim zemljama koje treba da poštuju taj energetski paket.

On je naveo da je preliminarnim planom predviđeno da se veći deo podmorske trase Južnog toka iskoristi za Turski tok, a da će dužina kopnenog dela Turskog toka preko teritorije Turske iznositi 100 kilometra, preko Grčke 304, Srbije 521 i Makedonije 162.

Budimir je naveo i da će se stara trasa Južnog toka poklopiti sa trasom Turskog toka na teritoriji Srbije kod Paraćina.

On je istakao da je jedna od mogućnosti i da se realizuje i Južni i Turski tok tako što će se od ranije planirane četiri cevi Južnog toka, dve izgraditi trasom Južnog toka preko Bugarske, a dve trasom Turskog toka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: