Zašto se putevi grade sporo?

O tome su u Duelu B92 razgovarali bivši ministar saobraćaja i građevine Milutin Mrkonjić i Goran Rodić iz Građevinsko-industrijske komore Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

21:07

Default images

„Za ovakav posao kao što su izgadnja infrastukturnih objekata potput koridora 10, a podsećam da on 2008. nije bio završen u dužini od 308 kilometara. Mi smo do sada, dakle u mandatu bivše vlade završili 180 km. Rokovi su do kraja ove godine ili do polovine sledeće. To je rezultat izvanredan“, naveo je Milutin Mrkonjić.

Prema njegovim rečima u tom poslu nema računjanja na godinu,

"Veliki problem su devedesete jer do 2008. godine nije bilo političke volje. Jedno je vlada 2008. ušla u to skroz i koridor je postao prioritet“, ističe Mrkonjić.

Na pitanje da li je do sada bio dobar tempo izgradnje, Goran Rodić ističe da kad se rade tako veliki objekti, da je to onda posao cele vlade, a ne nekog posebnog ministarstva.

"To je timski rad, zavisi i od ministarstva finansija i od ministarstva privrede... Niz različitih faktora utiče na izgradnju. Veliki problemi su postojali oko zatvaranja finansijske konstrukcije. Imate još i ekspoprijaciju, neko neće da dozvoli da kroz njegovu zemlju prođe put, to onda ide kroz sud i sporo traje", navodi Rodić i dodaje da postoje četiri uslova da bi se nešto dobro obavilo.

"Prvo je dobra priprema, zatim projekat, pa završena ekspoprijacija i na kraju sređena finansijska konstrukcija. Od svega toga možemo da kažemo da je projekat dorađivan, a falilo je i novca. Koliko je moglo toliko se radilo", ističe on.

Opširnije u videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: