Hrvatska lekcija za naše sindikate

Srpsko tržište trgovine tokom 2012. godine bilo je vredno 70,6 milijardi dolara, a u 2016. godini očekuje porast na više od 105 milijardi dolara.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.03.2015.

13:28

Default images
Foto: Freeimages

To su istakli učesnici Kongresa Samostalnog sindikata trgovine, navodeći da je u sektoru trgovine u našoj zemlji trenutno zaposleno više od 180.000 ljudi.

Predsednik Saveza samostalnog sidnikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da se nada da će i u oblasti trgovine uskoro biti potpisani kolektivni ugovori kao što je to učinjeno u mnogim drugim oblastima. On je naglasio da je pre nekoliko dana na sednici Socijalno-ekonomskog saveta s predstavnicima Unije poslodavaca Srbije dogovoreno da sledeće nedelje počnu pregovori i da se potpišu kolektivni ugovori s poslodavcima koji su organizovani u to poslovno udruženje.

Problem u oblasti trgovine je u tome što je sektor razuđen, a poslodavci nedovoljno organizovani, rekao je Orbović.

Predstavnica hrvatske kompanije Agrokor, koja u Srbiji ima više kompanija, Gordana Odrljin, navela je da u toj kompaniji ne postoji mogućnost da kolektivni ugovor nije potpisan, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji.

Ona je navela da kompanija vodi računa da se, ukoliko neki kolektivni ugovor ističe, na vreme počnu pregovori o novom i dodala da u Agrokoru trenutno deluje više od 30 različitih sindikata.

Svi zaposleni u agrokorovim firmama u Srbiji članovi su Saveza samostalnog sindikata Srbije, rekla je ona ističući da ova firma sindikat vidi kao jednog od ključnih partnera.

Prema rečima državne sekretarke u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vesne Kovač, u Srbiji je u sektoru trgovine zaposleno više od 180.000 ljudi, a svako četvrto registrovano pravno lice je trgovinsko.

Ona je najavila da resorno ministarstvo priprema novu Strategiju razvoja trgovine, jer je stara doneta 2009. a prestala je da se primenjuje 2012. godine.

Kako je istakla sekretarka Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Gordana Hašimbegović, u najvećim trgovinskim lancima u našoj zemlji je oko 75 odsto robe domaćeg porekla, a u zemlji je registrovano 96.918 trgovina na malo.

Hašimbegovićeva je rekla da se u proteklih desetak godina trgovina pokazala kao jedan od najvitalnijih delova privrede, s učešćem od 34 odsto u ukupnim prihodima zemlja i između 10 i 11 procenata učešća u BDP-u.

Ona je ukazala da u Srbiji nisu dovoljno razvijeni moderni kanali prodaje koji čine oko 28 odsto, što ukazuje da ima prostora za njihov razvoj, jer u razvijenim zemljama oni čine oko 37 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: