Rat bukti u Jemenu, nafta u nebo

Cene nafte su porasle, nakon što je Saudijska Arabija počela vazdušne udare protiv Huta u Jemenu, što podstiče strah oko proizvodnje nafte na Bliskom istoku.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.03.2015.

09:27

Default images
Foto: Thinkstock

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju poskupela je na Njujorškoj berzi 1,9 dolara na 51,11 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu poskupela 1,95 dolara na 58,43 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI nafta je juče poskupela 1,7 dolara, a "brent" 1,37 dolara, posle vesti da je predsednik Jemena Anderabu Mansur Hadi prebačen na sigurnu lokaciju nakon vazdušnog napada na predsednički kompleks.

Saudijska Arabija, koja se graniči sa Jemenom, lansirala je napade protiv pobunjenih Huta u pokušaju da zaštiti jemenskog lidera u vreme kada je njegova zemlja na ivici gradjanskog rata. Jemen je sve više podeljen između severa pod kontrolom Huta, koje navodno podržava Iran, i juga kojim dominiraju Hadijeve pristalice.

"Geopolitičke tenzije u Jemenu podižu cene nafte. Ta zemlja nije veliki proizvođač, ali jeste regionalno trgovinsko čvorište pa tenzije mogu izazvati prekide u trgovanju energentima u regionu", navodi investicioni analitičar singapurske firme "Filip fjučers" Danijel Ang.

Cene nafte su od juna oslabile 60 odsto, pre svega zbog snažne proizvodnje nafte u SAD i članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: