Inovacijama do jače konkurentnosti

Domaća ekonomija će se naći pred velikim izazovom onog trenutka kada Srbija uđe u Evropsku uniju.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.03.2015.

16:17

Default images
Foto: Thinkstock.com

Jedan od načina za osnaživanje njene konkurentnosti su tehnološke inovacije, složili su se učesnici panel diskusije na temu "Zašto nema više startapova u Srbiji".

Oni su istakli da država treba da stimuliše inovacije, jer one donose profit i pokreću privredu.

Projektni direktor ICT Hub-a, biznis inkubatora za tehnološko preduzetništvo Kosta Andrić rekao je da ICT Hub pokreće seriju okruglih stolova sa idejom da se dođe do konkrenih predloga kako unaprediti okruženje za veći broj tehnoloških preduzeća u Srbiji, ali i podigne svest o važnosti njihove uloge za domaću ekonomiju.

Tokom debate posebno je istaknut značaj razvoja preduzetničkog duha kod mladih ljudi i razbijanja predrasuda da je najbolje i najsigurnije zaposliti se u državnoj firmi. Ministarstvo privrede usvojilo Strategiju za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period od 2015. do 2020. godine, a bužet koji država izdvaja za ovu oblast iz godine u godinu je sve veći, kaže pomoćnik direktora Nacionalne agencije za regionalni razvoj i rukovodilac Sektora za razvoj privrednih društva i preduzetništva Vladimir Jovanović.

Austrijski startap konsultant Marius Starcke rekao je da startapi i uopšte mlade i male tehnološke kompanije predstavljaju glavni izvor inovacija i novih radnih mesta, pa su stoga i ključni sastojak za kreiranje dobre ekonomske klime i društva okrenutog budućnosti.

On je istakao i da je u tom procesu veoma važan državni sektor, koji treba čvrsto da podrži inovacije.

Prvo i osnovno pravilo, naglasio je Starcke, kada mlada firma traži sredstva od investitora, jeste napraviti dobru pripremu, odnosno odrediti koji su investitori za nju relevantni - mreže poslovnih andjela, investicioni fondovi ili državne subvencije.

Govoreći o kompanijama koje najlakše dobijaju sredstva od investitora, on je istakao da su to uglavnom kompanije iz domena interneta i informatike, tehnologije, zaštite životne sredine i biotehnologije.

Predstavnik USAID-a Aleksandar Đurinović rekao je da prostora za rad i podršku države uvek ima, ali da je odgovornost i na onima koji pokreću sopstvene biznise da prikupe sve relevantne informacije.

Ipak, Đurinović je jasan u stavu da finansijskih sredstava nema dovoljno i da su tržištu potrebni drugačiji proizvodi, te da je u tom smislu neophodna reforma legislative da bi se finansijska sredstva učinila dostupnijim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: