Blumberg hvali Beograd na vodi

Petnaest godina posle NATO bombardovanja, Beograd je na putu finalnog testa, koji bi trebalo da reši pitanje njegove budućnosti, piše Blumberg.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.03.2015.

15:39

Default images
Foto: B92, arhiva

Urbanisti kažu da će revitalizacija 1,8 miliona kvadratnih metara trošnih udžerica uz obalu reke privući milijarde evra i stvoriti 20.000 radnih mesta, navodi američka agencija u opširnom tekstu posvećenom projektu Beograd na vodi.

Protivnici tog projekta, navodi se, tvrde da je projekat odobren na brzinu, da se njime ignoriše opasnost od poplava i podzemnih voda, kao i da preti da one koji žive na tom prostoru pretvori u beskućnike.

Blumberg piše da investitori i znatiželjni građani stoje u redu u mermernom izložbenom holu u centru Beograda da bi videli kako će srpska prestonica izgledati 2030. godine, navodi američka agencija u tekstu na naslovnoj strani svog sajta, koji je ilustrovan velikom fotografijom projekta Beograd na vodi.

Sa obale su nestali zarđala železnička pruga, ruinirane zgrade i improvizovani kiosci brze hrane, koji u ovom trenutku oivičavaju reku Savu.

Na maketi projekta, koji će koštati četiri milijarde dolara, nalaze se visoke zgrade, kancelarije i utegnuti drvoredi koji okružuju najveći tržni centar na Balkanu, kao i spiralni neboder koji će izgraditi i platiti kompanija iz Abu Dabija, Igl hils, čiji je osnivač izvršni direktor kompanije Emar propertis, Mohamed al Abar, piše agencija.

"Stvaramo novi način života", citira Blumberg gradonačelnika Beograda Sinišu Malog.

Agencija takođe konstatuje da premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji nastoji da do kraja ove decenije uvede Srbiju u Evropsku uniju, umnogome računa na investicije koje bi pomogle zemlji da izađe iz četvrte recesije od 2009. godine, pošto je prošle godine privreda registrovala pad od 1,8 odsto.

Prema ocenama Blumberga, Srbiji su potrebne investicije, jer je vlada u Beogradu, u okviru obaveza iz trogodišnjeg stendbaj aranžmana iz predostrožnosti, koji joj je 23. februara odobrio Međunarodni monetarni fond, smanjila javnu potrošnju zarad obaranja budžetskog deficita i javnog duga.

U tekstu se dodaje i da je "Beograd jedan od četiri grada, zajedno sa Adisom Abebom, Panama Sitijem i Rangunom, koji ima svetlu budućnost" i precizira da je to zaključak "Izveštaja o bogatstvu za 2015. godinu", koji je izradila londonska konultantska kuća Najt frenk.

U tom istraživanju se navodi da Beograd privlači mlade posetioce, "koji se tu zadržavaju u sve većem broju, privučeni jeftinim i relativno kvalitetnim kancelarijama za razvoj internet start-ap kompanija".

U tekstu se zatim detaljno opisuje projekat "Beograd na vodi", koji je objavljen na zvaničnoj stranici kompanije Igl hils.

Navodi se da će ovaj projekat doneti 5.700 stambenih jedinica, 2.200 hotelskih soba i 12.700 kancelarija, da će biti građen u četiri faze, od kojih će prva, prema rečima predsednika Srbije Tomislava Nikolića, početi do septembra ove godine.

Arapska kompanija Igl hils, kako piše Blumberg, registrovana je kao kompanija koja nema zaposlene i poseduje kapital od 1,5 miliona dirhama (410.000 dolara).

U elektronskom mejlu Blumbergu, Igl hils navodi da je dobro kapitalizovana kompanija i da će ovaj projekat u Beogradu biti finansiran "kroz kombinaciju kapitala i finansiranja duga".

Njujorška agencija se, takođe, osvrnula i na primedbe protivnika ovog projekta, poput Akademije arhitekata Srbije, koja ga smatra nezakonitim i tvrdi da predstavlja kršenje demokratskih procedura.

Blumberg na kraju citira i kreativnog direktora i osnivača kulturne institucije Mikser haus, Maju Lalić, koja ukazuje da je "potrebna analiza socijalne strukture gradske četvrti Savamala", kao i da "grad, građani, preduzeća, kulturni entiteti", koji su već na tom prostoru, "treba da budu integrisani u novi projekat".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: