Srbija nije iskoristila 3,5 mlrd.€

Direktor EBRD-a u Srbiji Mateo Patrone kaže da Srbija mora da ubrza infrastrukturne projekte i ukazao da čak 3,5 milijardi evra za projekte nije iskorišćeno.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

11:46

Default images
Foto: Tanjug

"To je već dovoljno novca da se stanje promeni na bolje", rekao je Patrone na Kopaonik biznis forumu.

On je ukazao da do sada u Srbiji nije realizovan nijedan od većih projekata javno privatnog partnerstva, mada su neki početi.

Govoreći o bankarskom sistemu u Srbiji, on je rekao da nije dovoljno likvidan, te nema dovoljno novca za kreditiranje privrede.

"Glavni uzrok za to je visok nivo nenaplativih kredita od 22-23 odsto. Priroda loših kredita je takva da se mora više analizirati i ući u restrukturiranje kompanija", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovo važno pitanje najbolje je rešavati pomoću privatnog kapitala, jer ne možemo očekivati da se to rešava državnim novcem poreskih obveznika.

Patrone je naveo da su u Srbiji problemi i slab rast BDP-a ,visoka stopa nezaposlenosti, ali je ocenio da ima potencijala da se rast pokrene.

Konkurencija u regionu je, kako je naveo, jaka.

Prema njegovim rečima, prednost Srbije je, između ostalog, i što je porez na kapitalnu dobit 15 odsto, što je niže nego u regionu.

Kao uspešne poteze u Srbiji, navodi fiskalnu konsolidaciju, privatizaciju, stend baj aranžman sa MMF-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: