Sudbina CG u rukama Deripaske?

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je Crnu Goru na rizik od bankrota ako izgubi arbitražni spor protiv ruske kompanije CEAK.

Izvor: Beta

Sreda, 04.03.2015.

10:38

Default images
Foto: Thinkstock

Ta ruska kompanija od Crne Gore pred međunarodnim sudovima traži odštetu od skoro milijardu evra.

Junker je u izjavi španskom listu "Nuevo lunes", koju prenosi podgorički "Dan", pozvao Vladu Crne Gore da se dogovori i nađe održivo rešenje za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP).

"Poslovni izvori sugerišu da KAP nije izolovan slučaj, već da je slična situacija i sa holandskim MNŠ-om koji je upravljao Železarom. VT banka iz Austrije je takođe pokrenula arbitražu kod međunarodnih sudova, jer nisu mogli da ostvare sudsku zaštitu u Crnoj Gori", ukazao je predsednik Evropske komisije.

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAK), povezana s ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, bivši je vlasnik fabrike aliminijuma u Podgorici.

Ta kompanija je pred međunarodnim sudovima podnela dve tužbe protiv Vlade Crne Gore sa zahtevom za 910 miliona evra odštete. Crnogorski bruto-domaći proizvod iznosi 3,3 milijarde evra.

CEAK smatra da je oštećen poslom s Vladom Crne Gore, da je prekršen ugovor o KAP-u, te da je ruska kompanija zbog toga pretprela značajne gubitke.

Evropski zvaničnik je izrazio nadu da će Vlada Crne Gore "ubrzati reforme u ekonomiji kako bi se dobilo slobodno tržište u kojem država neće intervenisati, da bi se zaštitili investitori i stvorio nezavisni mehanizam za rešavanje privrednih sporova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: