Šveđani u svađi: Dosta je suficita

Švedska levičarska vlada je saopštila da namerava da ukine cilj budžetskog suficita, koji brojni kritičari smatraju zastarelom merom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.03.2015.

17:07

Default images
Foto: Freeimages.com

Cilj da u svakom poslovnom ciklusu bude ostvaren budžetski suficit od 1,0 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) uvele su socijaldemokrate 1997. da se budućim generacijama umanji teret koji nastaje zbog starenja stanovništva, prenosi agencija Frans pres.

Nakon što je Švedska zaradila reputaciju kao fiskalno uspešna zemlja, vladajuća koalicija navodi da je vreme da se razmoti cilj budžetskog suficita.

"Ideja nikada nije bila da javni sektor večno beleži budžetski suficit", rekli su za dnevnik "Dagens niheter" premijer Stefan Lofven i ministarka finansija Magdalena Anderson, dodajući da su finansijskim vlastima naložili da razmotre uravnoteženje budžeta i druge alternative.

"Na duži rok, potrebno je stvoriti prostor za preko potrebne javne investicije u infrastrukturu, stanove, prilagođavanje klimatskim promenama, istraživanje i obrazovanje", dodali su oni.

Andersonova je optužila svog centralnodesničarskog prethodnika da je ostavio prazne budžetske kofere nakon smanjenja poreza, onemogućivši nove javne investicije.

"Budžetski suficit je godinama igrao važnu ulogu. To više nije tako. Svet sada izgleda drugačije nego kada je taj cilj uveden, tada smo imali veliki javni dug, a sada je on među najnižim u Evropi", rekao je za Frans pres ekonomista SEB banke Klas Eklund.

Švedski BDP, koji bi prema prognozi tamošnje centralne banke ove godine trebalo da dostigne 2,7 odsto i niske kamatne stope, omogućiće Helsinkiju da u 2015. smanji javni dug 0,5 odsto na 41,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: