"Očekivao sam više privatnika"

Srbija konačno ima strategiju razvoja i jasan put kojim će da ide u narednih pet do 10 godina, rekao je predsednik Ekonomskog kokusa Vladimir Marinković.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

16:34

Default images

Marinković je ocenio da je na Kopaonik forumu trebalo da bude više reči o konkretnim projektima i više predstavnika privatnog sektora.

"Završili smo sa tradicijom razmišljanja na rok od mesec ili dva tri meseca unapred, već jasno znamo u kojim sektorima ćemo se razvijati i šta će biti generatori razvoja naše zemlje i šta treba po tom pitanju da uradimo", rekao je Marinković sumirajući utiske prvog dana Kopaonik biznis foruma 2015.

Marinković je rekao da su ga kao predstavnika zakonodavne vlasti najviše interesovala izlaganja premijera Aleksandra Vučića, guvernera NBS Jorgovanke Tabaković i ministra finansija Dušana Vujovića i ocenio da je postalo jasno da u vrhu izvršne vlasti zemlje imamo liderstvo koje je spremno da donosi odluke, ma koliko one bile u startu bolne.

"Međutim, ono što sam očekivao na panelu o regionalnoj saradnji, o regionalnom povezivanju, to je da učesnici predlože konkretne projekte u koje će oni ulagati i gde je moguće da država pomogne da kreira ambijent kako da se ti projekti realizuju", primetio je Marinković.

Predsednik Ekonomskog kokusa je rekao da je na panelu o regionalnoj saradnji, između ostalog, očekivao da bude više reči o izgradnji gasnog terminala na ostrvu Krk u Hrvatskoj, koji bi trebalo da gasom iz SAD snabdeva čitav region jugoistočne Evrope i na taj način bi smanjili zavisnost od ruskog gasa.

Marinković, koji je i potpredsednik Skupštine Srbije, smatra da je za Srbiju veoma važno da ima energetsku sigurnost i ako privučemo i investicije u tom sektoru, onda će to biti "dobra uvertira za obezbeđenje rasta privrede".

Na Forumu je mnogo više predstavnika državnih institucija, ministarstava i javnih preduzeća, nego privatnog sektora, primetio je Marinković.

"A mi želimo upravo suprotno - ono što je i premijer na početku svog govora rekao - da ojačamo privatni sektor, jer je on generator zapošljavanja", primetio je sagovornik Tanjuga.

Marinković je rekao da bi na narednom Kopaonik biznis forumu voleo da vidi mnogo više predstavnika privatnog sektora, koji bi sa predstavniciam zakonodavne i izvršne vlasti razgovarali o rešenjima koji bi pogodovali njima i omogućilo im da zapošljavaju veći broj ljudi i pospešili svoje poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: