Nije lako biti poljoprivrednik

Ukoliko želite da se bavite poljoprivrednom proizvodnjom u Srbiji, moraćete da sertifikujete svoju robu, kako bi ona bila konkurentna na globalnom tržištu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.03.2015.

15:05

Default images
Foto: Freeimages.com

U agroindustriji u celom svetu postoji težnja ka ujednačavanju standarda, zbog čega i srpski proizvođači i distributeri moraju da se prilagode tim uslovima.

Standardizacija i sertifikacija doprinose prepoznatljivosti i konkurentnosti proizvoda, kao i prehrambenoj sigurnosti i bezbednosti potrošača.

Stručnjaci navode da su najznačajniji sertifikati potrebni za svakog poljoprivrednog proizvođača: ISO standard, Hasap (HACCP), organik sertifikat (BIO), Halal, Košer, Global gep i sl.

Milena Abramović, predstavnica italijanske sertifikacione kuće "Framinia Services", rekla je da poljoprivredni proizvodjači u Srbiji jesu zainteresovani za uvođenje standarda ali ne raspolažu dovoljnim finansijskim sredstvima da bi to mogli i da priušte. "Država treba da se aktivira u pružanju pomoći u implementaciji standardizacije o dobijanju sertifikata", ocenila je Abramović, predlažući i grupnu sertifikaciju kako bi se značajno smanjili troškovi firmi.

Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Jonel Subić rekao je da je jačanje konkurentnosti stočarske i biljne proizvodnje strateško pitanje.

"Bez standardizacije nema unapredjenja konkurentnosti, a njen rast zahteva prilagođavanje zahtevima domaćeg i inostranog tržišta", istakao je Subić.

Mr Ljiljana Rajnović sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede objasnila je da u Srbiji kao i u većini drugih zemalja, ta pitanja su regulisana "mekim" pravom, dakle standardi su propisani savetima, direktivama i preporukama.

Ona je ukazala da je najrasprostranjeniji standard u svetu ISO standard koji primenjuje 165 od 192 zemlje sveta, pa je u tom slučaju cilj unificiranja gotovo postignut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: