Duguju Beogradu 26,7 mlrd RSD

U Beogradu ima oko 1.500 lokacija na kojima su nesavesni investitori izbegli da plate više od 26,7 milijardi dinara na ime nadoknade za građevinsko zemljište.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.03.2015.

12:16

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ovo je izjavio gradski menadžer Goran Vesić i poručio da će ti investitori pre ili kasnije morati da izmire svoje obaveze.

"Mi smo sve te lokacije popisali, snimili i znamo tačno stanje na njima. Nažalost, na mnogima od njih su izgrađeni i useljeni stambeni i poslovni objekti, dakle investori su ostvarili ekstra zaradu jer nisu platili naknadu za građevinsko zemljište, a uzeli su pare od kupaca. Tako su prevarili i svoje kupce, ali i državu", kaže Vesić i dodaje da im je to nažalost u proteklih deset godina bilo omogućavano.

On je naveo da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila na svojoj internet strani spisak tih lokacija i da se nastavljaju napori da nesavesne investitore koji varaju državu, grad Beograd i svoje kupce i ne plaćaju naknadu za građevinsko zemljište primoraju da izmire svoje obaveze.

Naveo je da Grad Beograd vodi sudske sporove protiv nesavesnih investitora i da će pre ili kasnije naplatiti ono što se duguje gradu uvećano za sudske troškove i zatezne kamate.

Vesić je podsetio da je krajem prošle godine Direkcija pozvala investitore da kroz sudska poravnanja izmire svoje obaveze.

Jedan broj investitora se odazvao ovom pozivu i regulisao svoje odnose i prihvatio da plati obavezu na rate, rekao je Goran Vesić i dodao da će Direkcija još jednom pozvati sve investitore da plate svoju obavezu na rate i izbegnu plaćanje sudskih troškova i zatenih kamata.

Najveći deo tih dugovanja nastao je u periodu od 2004. do 2011. godine korišćenjem zakonske mogućnosti da se prilikom sklapanja ugovora plati samo 10 posto ugovorenog iznosa, čime se sticalo pravo na građevinsku dozvolu i otpočinjanje izgradnje, piše u saopštenju Gradske uprave.

"Posle toga neki investitori su jednostavno prestajali sa plaćanjem, objekte su završavali i u određenom broju ih prodavali na tržištu nekretnina, a obaveze prema gradu su ostale neizmirene", kaže Vesić.

Prema njegovim rečima, prethodna gradska uprava se ovim problemom nije bavila, a niko ove investitore nije kontrolisao.

"Nadam se da to nije bilo namerno, ali bilo kako bilo nasledili smo potpuni haos u ovoj oblasti koji pokušavamo da rešimo i da uredimo. Novi zakon o planiranju i izgradnji omogućava da svaki investitor, ako ispunjava uslove, dobije građevinsku dozvolu za 28 dana, smanjene su naknade za građevinsko zemljište ali će se one striktno naplaćivati i niko više neće moći da vara i državu, i kupce", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, novim zakonskim odredbama o plaćanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na rate, investitori su dužni da kao sredstvo obezbeđenja dostave neopozivu bankarsku garanciju ili da uspostave hipoteku na objektu u korist grada Beograda, osim u slučaju ako grade porodični stambeni objekat do 200 kvadrata.

"Na taj način zaštićeni su i građani, i kupci ali i država jer će novi investitori morati da plate sve svoje obaveze", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: