Crnogorske firme žele da kupe naše

Ministar privrede Željko Sertić kaže da je pet crnogorskih kompanija zainteresovano za privatizaciju osam srpskih preduzeća.

Izvor: Beta

Utorak, 03.03.2015.

10:48

Default images
Foto: Thinkstock.com

To će biti jedna od najvažnijih tema na kojima će se raditi u budućnosti, rekao je on.

"Imamo pet kompanija iz Crne Gore koje su zaintresovane za osam preduzeća iz Srbije u procesu privatizacije i to može da bude jedan od modela na kome ćemo u narednom periodu raditi", rekao je Sertić na konferenciji za novinare sa crnogorskim kolegom Vladimirom Kavarićem, nakon potpisivanja Protokola sa zasedanja mešovite Komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Crne Gore.

Sertić je u Palati Srbija rekao da je danas u fokusu bio ekonomski razvoj dve zemlje, te da je prema podacima statističkog zavoda, razmena sa Crnom Gorom prošle godine iznosila 618 miliona evra, od čega je izvoz bio 568 miliona evra, a uvoz 50,6 miliona evra.

Postoji puno prostora za dalje unapredenje ekonomskih odnosa jer su nam ciljevi - makroekonomska stabinost i privlačenje investicija isti i kompatibilni, ocenili su Sertić i Kavarić.

"I u okviru Cefte, i u okviru svih naših odnosa, ima puno prostora za širenje saradnje, pogotovo što je Crna Gora u mnogim pregovaračkim poglavljima korak ispred nas", rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, bilateralna saradnja Srbije i Crne Gore može biti i veća bez obzira na to što je Srbija u suficitu u trgovinskoj
razmeni.

"Postoji prostor za dalji razvoj saradnje, za širenje roba i usluga koje kompanije iz Crne Gore proizvode i pružaju ovde u Srbiji, ali i da naša preduzeća učestvuju u više projekata", rekao je Sertić.

Sertić je dodao da je s crnogorskom delegacijom na čelu s Kavarićem razgovarao i o zajedničkom nastupu na trećim tržištima u cilju promocije turizma, o unapređenju informacionih bezbednosti, drumskom i vazdušnom saobraćaju, poljoprivredi, vodoprivredi i zaštiti životne sredine.

Posebna i važna tema je, kako je naveo, bila i oblast energetike, saradnja između elektroprivreda Srbije i Crne Gore, kao i izgrađa autoputa Beograd, Podgorica i Bar.

Kavarić je rekao da je razgovarano o platnom prometu za koji su sve institucionalne pretpostavke obezbeđene. Upitan kada će platni promet izmedu Srbije i Crne Gore profunkcionisati Sertić je rekao je izmedu fizičkih lica on već funkcioniše.

Institucionalno, izmedu Narodne banke Srbije i Narodne banke Crne Gore je sve završeno, ostalo je na komercijalnim bankama, ne mozemo da utičemo na banke kada će to uraditi, to je stvar njihovog tržista, rekao je Sertić.

Srpski ministar je dodao da koliko mu je poznato Komercijalna banka ima svoje predstavnistvo u Budvi i Beogradu i da ona već vrše određena plaćana direktno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: