Najluđi ugovor u istoriji

Francuzi vole da investiraju svoju ušteđevinu u životno osiguranje.

Izvor: B92, qz.com

Ponedeljak, 02.03.2015.

20:15

Default images
Foto: Scena iz filma "Povratak u buduænost 2"

Tako je Maks Herve Žorž za sedmi rođendan od oca dobio polisu vrednu 50.000 franaka. Nije ni slutio kakav je to poklon.

Džordžova polisa kod osiguravajuće kuće Label Vi omogućila mu je da svakog petka prebacuje investicije u različite fondove. Mogao je da promeni odluku u koje fondove će da ulaže i pre nego što budu objavljene cene za sledeću nedelju.

U suštini, Džordž je mogao da investira po cenama od prošle nedelje, znajući šta će se desiti u budućnosti.

Između 1997. i 2007. njegova porodica godišnje je zarađivala 68,8 odsto od vrednosti polise u ugovoru. To znači da su do danas verovatno inkasirali barem 100 miliona evra.

Bloger Džejson Kotke uporedio je ovaj ugovor sa dešavanjima u filmu "Povratak u budućnost 2" u kom zlikovac Bif sam sebi daje informacije o rezultatima budućih utakmica i postaje milijarder.

To nije daleko od istine. "Fajnenšel tajms" naziva Džordžov ugovor „najgorim na svetu“, procenjujući da bi vlasnik polise do kraja decenije mogao da bude milijarder i ima možda i više novca od samog Aviva Frensa, velike osiguravajuće kuće koja je kupila Label Vi.

Zašto je Label Vi ikada ponudio tako sumanut ugovor? Kada je 1987. bio u ponudi, vrednost fondova ređe je objavljivana, pa je mogućnost zarade od arbitraže bila manja. Ipak, osiguravajuća kuća naposletku je shvatila koliko joj takvi ugovori škode i pokušala da ubedi vlasnike polisa da odustanu od njih u zamenu za 100 franaka. Džordžova porodica je odbila.

Džordž i dalje trguje, ali zbog parnice koju je pokrenula Aviva još ne zna koliko je vredna njegova polisa.

Prema ugovoru, on čak može dodavati novac za investicije i tako još više uvećavati zaradu. Inače, investicije njegove porodice u 2007. iznosile su 21 milion evra.

Šta bi se desilo ako bi svi vlasnici takvih polisa dobili slučajeve protiv Avive? Velike su šanse da bi ta osiguravajuća kuća naposletku morala da isplati odštete veće od same vrednosti kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: