Niš: Akva-park bez vode ili ništa?

Niška Banja i Niš i dalje će biti bez akva-parka jer nema kompanija koje bi ga gradile, rekao je zamenik gradonačelnika Niša, Ljubivoje Slavković.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.03.2015.

13:15

Default images
Thinkstoch

Za izgradnju akva-parka na lokaciji "Lozni kalem" pored Niške Banje bilo je zainteresovanih kompanija, ali su sve one odustale nakon saznanja da tamo nema termalnih voda.

"Investitori su radili istraživanja do dubine od 400 metara i nisu naišli na termalne vode. Odustali od izgradnje jer ne žele da takav objekat grade bez izvora tople vode", naveo je Slavković.

Međutim, iz SO Niška Banja kažu da neće odustati od akva-parka, kao i da nisu upoznati da je iko istraživao zemljište u poslednjoj deceniji.

Slavković tvrdi da postoje investitori koji su zainteresovani da na "Loznom kalemu" grade kompleks hotela i sportskih terena.

Reč je o strancima, dodao je Slavković, jer u Srbiji nema firmi koje bi mogle da finansiraju tako veliko ulaganje.

Slavković je rekao da grad Niš tek treba da razmotri šta će biti sa onim delom "Loznog kalema" na kome je planskom dokumentacijom predvidjena izgradnja akva-parka.

Međutim, predsednik Skupštine Opštine Niška Banja Saša Jovanović kažao je da ta opština ne odustaje od želje da na toj lokaciji bude akva-park.

"Akva-park je preko potreban Niškoj Banji da bi se dalje razvijala, a to je nedavno potvrdio i direktor niške Turističke organizacije. Nije sporna izgradnja hotela i ostalih sadržaja na toj lokaciji, ali je za banju najvažniji akva-park", rekao je Jovanović.

Kako je ocenio, grad ne može da izmeni plansku dokumentaciju i namenu zemljišta na "Loznom kalemu" bez saglasnosti opštine, a opština Niška Banja nikada neće dati saglasnost da se umesto akva-parka grade neki drugi objekti.

Jovanović je takodje ocenio da niko u toj opštini nije primetio bilo kakva istraživanja podzemnih voda na području Niške Banje.

"U poslednjih 15 ili 16 godina nije bilo takvih istraživanja. Da je neko istraživao podzemne vode na 'Loznom kalemu' sigurno bismo primetili, jer je to veliki posao", rekao je Jovanović.

"Lozni kalem" obuhvata 15 hektara zemljišta pored desne strane puta ka Niškoj Banji, a ideja o izgradnji akva-parka na tom mestu je iz 2003. godine.

Grad Niš je već dva puta prodavao to zemljište investitorima i to najpre 2005. godine firmi "Zamad" koja je zastupala "Zamparini grupu" iz Italije, a potom 2010. godine italijansko-srpskom konzorcijumu "Ital Niš".

Ugovor o prodaji zemljišta firmi "Zamad" raskinuo je tadašnji gradonačelnik Niša Smiljko Kostić uz obrazloženje da je prodajna cena na licitaciji bila "nerealno niska".

Ugovor sa firmom "Ital Niš" raskinulo je Gradsko veće jer ta firma dve godine od potpisivanja ugovora nije počela da gradi akva-park.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: