Boš uštedeo zbog ideja radnika

Kompanija Boš je u poslednjih deset godina samo u Nemačkoj uštedela oko 395 miliona evra, zahvaljujući predlozima za poboljšanje koje su dali zaposleni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

13:21

Default images

Predloge je prošle godine predalo oko 21.900 zaposlenih, što je porast od 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je danas kompanija, ističući da na takvim idejama sistemski profitira više od 90 godina.

Osnivač kompanije, Robert Boš, uveo je knjigu predloga za kompaniju još 1924. i time položio kamen temeljac današnjeg globalnog programa upravljanja idejama.

Od tada, "kreativnost zaposlenih predstavlja gorivo za našu inovativnu snagu", izjavio je povodom godišnjice član uprave i direktor industrijskih odnosa u društvu "Robert Boš GmbH", Kristof Kibel.

"Iskustvo, kreativnost i proaktivno razmišljanje jačaju našu konkurentnost i vode do boljih proizvoda. Male ideje izvan opsega svakodnevnih zadataka često omogućuju velika poboljšanja", naglasio je Kibel, koji smatra da su takve ideje takođe proizvod radne kulture koja ceni kulturnu raznolikost i podstiče kreativnost.

Boš podstiče zaposlene na davanje predloga na svim lokacijama a ideje mogu, na primer, da uključe načine optimizacije radnih postupaka, povećanje kvaliteta proizvoda, izbegavanje rasipanja ili podsticanje zaštite okoline, navedeno je u saopštenju.

Zaposleni se podstiču i na davanje predloga koji izlaze van okvira njihove odgovornosti. Ako se poboljšanje primeni i rezultira uštedom troškova, zaposlenom se dodeljuje novčana nagrada u iznosu do 150.000 evra.

Pored ovog sistema predloga, Boš se oslanja i na sistemsko stvaranje ideja.

"Kod nas nema samo puke predaje predloga, mi generišemo ideje", izjavio je Peter Šmit, zadužen za program upravljanja idejama unutar grupe Boš, ističući da koordinatori, na primer, pohađaju radionice na kojima uče kako upotrebiti kreativne tehnike za aktivnu podršku zaposlenima na njihovim lokacijama.

Zaposleni se mogu edukovati i za Boš agenta za inovacije (Boš Innovation Agents).

Danas je Bošovo upravljanje idejama rašireno širom sveta. Program objedinjava mrežu od preko 60 koordinatora koji pružaju podršku Boš lokacijama prilikom sistemskog osmišljavanja ideja za poboljšanje, pri čemu je američko postrojenje u Čarlstonu u poslednje vreme jedno od vodećih.

Kompanija očekuje da će u budućnosti upravljanje idejama širom sveta biti još jednostavnije jer mnogi zaposleni mogu i sada da predloge šalju elektronskim putem, dok će se različiti informaticki sistemi koji se koriste u Nemackoj i izvan nje standardizovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: