Posle BG na vodi, grad na pesku

Kompanija "Igl hils" Mohameda Alabara planira da u blizini egipatske prestonice Kaira izgradi potpuno novi grad, a projekat je vredan 80 milijardi dolara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

09:35

Default images
Foto: Thinkstock

Izgradnja "grada budućnosti" bi trebalo da traje 12 godina, a kako prenosi agencija Blumberg, predviđeni su aerodrom, hoteli, bolnice, škole i veliki tržni centar.

Kompanija, u srpskoj javnosti poznata po projektu "Beograd na vodi", jedna je od dve koje su u najozbiljnijim pregovorima sa egipatskim vlastima, a sajt "Arabijan biznis" tvrdi da će ona dobiti posao.

Projekat će zvanično biti predstavljen sledećeg meseca na međunarodnoj investitorskoj konferenciji u Egiptu, a grad će biti izgrađen istočno od Kaira.

Egipatski zvaničnici nisu rekli sa kojim firmama se pregovara, ali je ministar za investicije Ašraf Salman potvrdio za Blumberg da je izbor "sužen na dve kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata".

Kompaniju "Igl hils" vodi tim direktora iz firme "Emar propertis", među kojima je i predsednik Emara Mohamed Alabar, koji je prošle godine bio u Beogradu na predstavljanju projekta "Beograd na vodi". Kako piše Blumberg, iz kompanije nisu želeli da komentarišu ovaj projekat.

Egipatski premijer Ibrahim Mehleb je nedavno rekao da očekuje od "Emara" da igra ključnu ulogu u "izgradnji novog glavnog grada Egipta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: