Dužni ko Grčka, bogati ko Krez

Grci grcaju u dugovima. Zahvaljujući upravo okončanim teškim pregovorima sa međunarodnim kreditorima, Atina je za dlaku izbegla bankrot.

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 01.03.2015.

14:45

Default images

Istovremeno, Grčka ima čak 600 multimilionera koji pare, zarađene mahom u biznisu sa brodovima, munjevito uvećavaju na grbači svojih zemljaka i preko leđa poreskih obveznika u zemljama evrozone.

Levičarska vlada Aleksisa Ciprasa obećava, između ostalog, da će raskrstiti sa oligarsima, ali među zapadnim analitičarima vlada velika skepsa. Više decenija Grčka, naime, nije demokratija nego oligarhija, piše nemački magazin "Štern". Sve to vreme političari su, doduše, na vlast dolazili putem izbora, ali su ih oligarsi držali u šaci, finansiranjem njihovih izbornih kampanja.

Ministri su postavljani i obarani po nalogu superbogataša, koji su držali uzengije i u medijima. Oligarhijska vrhuška u Grčkoj kontroliše građevinske koncerne, lance hotela, banke, kazina, rečju sve što još donosi novac. Tuce familija, zapravo, gazduje čitavom zemljom. Do danas oni su bili nedodirljivi. Siriza sad obećava rušenje tog monopola.

Tako, recimo, ti "izabranici" nisu morali da plaćaju porez, njihovi TV kanali koristili su bez naknade državne frekvencije, dok su u ostalim zemljama EU licence za korišćenje etra dostizale devetocifrene brojke. Najpoznatijim grčkim fudbalskim klubovima AEK, Olimpijakosu i Panatinaikosu, redovno i regularno, otpisivali su se poreski dugovi u milionskim iznosima.

Kad se najmoćniji gigant u građevinskoj branši "Elaktor" nedavno požalio da dobija isuviše mali deo od ubranog poreza na puteve, država ga je potpomogla sa bespovratnom donacijom teškom 380 miliona evra. Od igara na sreću, takođe sigurnog izvora profita za privrednu elitu, država nije inkasirala ni izbliza pripadajući porez. Dok je konzervativna vlada Antonisa Samarasa smanjivanjem socijalnih davanja, a podizanjem poreskih stopa, sve dublje stavljala ruku u džep službenika i zaposlenih u malim i srednjim preduzećima, bogataši su bili pošteđeni.

Plejadu grčkih oligarha predvodi Spiros Lacis. Rame uz rame s njim je Dimitris Melisianidis, nova zvezda na oligarhijskom nebu, veliki brodovlasnik koji drži i 500 benzinskih pumpi. Vladajuća Siriza optužuje ga za šverc benzina. Porodica Vardisa Vardinojanisa, prapreteče egejskih tajkuna, obogatila se šezdesetih godina i tako što je jedan od članova, pod životno rizičnim okolnostima, iskoristio tadašnji trgovinski embargo protiv Rodezije (Zimbabve). Sportsku oligarhijsku liniju predvodi Evangelos Marinakis, vlasnik najuspešnijeg grčkog fudbalskog kluba Olimpijakos.

Dimitris Copeluzos posluje mahom sa gasom i sarađuje sa ruskim energetskim gigantom "Gaspromom". Zajedno sa frankfurtskom firmom "Fraport AG", upravo je preuzeo 14 grčkih regionalnih aerodroma. Oligarhijski džin Teodoros Angelopulos pripada grčkim milijarderima koji su, s izbijanjem krize, preselili porodicu u Švajcarsku. Njegova žena bila je predsednica nacionalnog Olimpijskog komiteta. Svoju futurističku atinsku vilu Angelopulosovi su proglasili robnom kućom, da bi dobili povoljniju tarifu za plaćanje struje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: