"Skuplja struja vodi u siromaštvo"

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" usprotivili su se najavi poskupljenja električne energije.

Izvor: Beta

Nedelja, 01.03.2015.

14:20

Default images

Sindikati su ocenili da ono produbljuje već narušeni ekonomski standard građana i da ih uvodi u novi oblik energetskog siromaštva.

Kako je saopšteno, iako definicija energetskog siromaštva građana u Srbiji ne postoji, u pojedinim zemljama EU, poput Ujedinjenog kraljevstva, najčešće se upotrebljava kao pojam prema kome se energetski siromašnim domaćinstvima smatraju ona koja na energiju troše više od deset posto svojih prihoda.

"Obzirom da većina srpskih domaćinstava živi na ivici egzistencije i da veći deo svojih prihoda tokom zime odvaja na plaćanje grejanja i električne energije, mišljenja smo da svako dalje poskupljenje dovodi do toga da građani u budućnosti biraju između hrane i grejanja u svojim domovima, čak i pri vrlo niskim temperaturama, što je nezamislivo i opasno po zdravlje", piše u saopštenju.

Sindikati "Sloga" su ocenili da Vlada Srbije mora biti odgovornija prema tom problemu, i da uprkos zahtevima MMF-a, ne treba odmah da posegne za ekonomskim povećanjem cene struje.

"Vlada treba da utvrdi kategoriju energetskog siromaštva za domaćinstvo u Srbiji, koje bi se zasnivalo na realnom stanju prema ukupnim novčanim primanjima i imovinskom bogatstvu. Najveći teret i ekonomsku cenu električne energije treba da plate najbogatiji, a ne oni koji drhte u iščekivanju da će im neko iseći struju", stoji u saopštenju koje je potpisao predsednik "Sloge" Željko Veselinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: