"Dajemo dozvole brže od Italijana"

Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma izjavio je da je ta lokalna samouprava spremna za sprovođenje Zakona o planiranju i izgradnji.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.03.2015.

13:32

Default images
Foto: Beta

"Ovaj Zakon u Jagodini se primenjuje već deset godina i dozvole se izdaju u najkraćem roku, da nije tako Jagodina ne bi bila mesto u Srbiji gde se najviše gradi, mesto sa najviše starnih investitora i mesto gde se Srbija najbrže razvija", rekao je Marković.

Kada smo došli na vlast 2004. godine, znali smo da nema napretka i brzog razvoja bez investicija u privredi i stambenoj izgradnji i otklonili smo sve administrativne prepreke, koje ih mogu usporavati, dodao je Marković.

U najkraćem mogućem roku izgrađen je Akva park, ZOO vrt, zahuktala se stanogradnja. U poslednjih sedam godina u Jagodini je izgrađeno oko 12.000 stanova i dalje se grade a samo u dve uluce: Čočetovoj i Braće Dirak, na svega 500 metara gradi se 20 stambenih zgrada površine 3.000 do 7.000 kvadratnih metara, istakao je Marković.

Zahvaljujući brzoj dinamici izgradnje cena stanova u Jagodini je između 500 i 700 evra. Formirana je i Industrijska zona sa kompletnom infrastrukturom, u kome rade dve fabrike italijanskih kompanija "Confezione Andrea Srbia" sa oko 600 zaposlenih, i Kompanije "Aunde" a fabriku gradi Kompnija "Vibak". Investitore je za Jagodinu opredelilo brzo dolaženje do "papira" a Italijani tvrde da se građevinska dozvola u Jagodini dobija brže nego u Italiji, napomenuo je Marković.

U Turističko-sportskoj zoni izgrađen je na 15.000 kvadratnih metara savremeni "Vivo" šoping centar, podsetio je Marković.

"Naravno, od intenzivne gradnje i grad ima koristi, zato što puni budžet od plaćenih komunalija i finansira druge programe, a građanima se nude jeftiniji stanovi i lokali, obnovljena puta i komiunalna infrastruktura, uredniji i izgrađeniji grad", rekao je Marković.

On je podsetio da Jagodina po poslednjem popisu stanovništva ima 400 domaćinstava više.

Zakon o planiranju i izgradnji je donet i stupio je na snagu u decembru prošle godine, a Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastruktre, njegovu primenu je odredilo od 1. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: