Saudijska Arabija "drži" cenu nafte

Cena sirove nafte na svetskom tržištu za sada je na veoma niskom nivou.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.03.2015.

13:03

Default images
Foto: Thinkstock.com

Nafta je jeftina zbog toga što Saudijske Arabija, kao dominantna zemlja u proizvodnji među članicama OPEK-a, nastoji da zadrži proizvodnju na nivou od 30 milijardi balera dnevno, a uz to, svetsko tržište je preopterećeno zalihama, naročito SAD, gde su zalihe rekordno visoke, izjavila je Tanjugu senior ekspert u agenciji FX Lider Ana Mihajlović.

Prema njenim rečima, cilj Saudiske Arabije je bio da zauzme što veći deo tržišta, dok manji proizvođači na svetskom tržištu ne mogu da budu konkurentni pri ovim cenama, i zato smanjuju svoju proizvodnju, što se dešava i u SAD, gde se proizvodi nafta iz uljnih škriljaca, dok je veliki broj svetskih proizvođača već smanjio svoju proizvodnju.

I za druge čalnice OPEK-a trenutna cena nafte je katastrofalno niska, a ne samo za Saudijsku Arabiju, što se loše odražava na njihovu ekonomiju, rekla je Mihajlović, komentarišući cene "crnog zlata", koja je za američku "laku" naftu za isporuku u aprilu poskupela na 49,01 dolar po barelu, dok je nafta tipa "brent" za aprilsku isporuku poskupela 91 cent na 60,96 dolara za barel.

Mihajlović je prenale da je, nedavno, ministarka za naftu Nigerije, koja trenutno predsedava OPEK-om, pokušala da inicira preuranjeni sastanak te organizacije da bi se postigao dogovor da ovaj kartel smanji proizvodnju.

"Međutim, Saudijska Arabija, koja je tu dominantna sa preko jedne trećine proizvodnje u OPEK-u, smatra da je zakazan sastanak za jun i nema razloga da se on održi ranije, tako da je sadašnja strategija zauzimanja trzišta krajnje uspešna, bar što se tiče Saudiske Arabije, koja ovu cenu nafte može da izdrži", objasnila je Mihajlović.

Cene sirove nafte na svetskom tržištu su od juna prošle godine do kraja januara oslabile oko 60 odsto, u svetlu obilnih globalnih zaliha, slabe tražnje i snažnog dolara.

U poslednjih mesec dana, cene su blago porasle zbog smanjenja broja bušotina u SAD, ali analitičari veruju da će cene još neko vreme varirati.

Stručnjaci koji su učestvovali u Blumbergovoj anketi prognoziraju da su zalihe sirove nafte u najvećoj svetskoj privredi u nedelji zaključno sa 20. februarom porasle za 3,75 miliona barela.

Investicioni analitičar singapurske firme "Filip fjučers" Danijel Ang navodi da globalne zalihe neće biti smanjene ukoliko SAD ne smanje proizvodnju nafte sa sadašnjeg nivoa od oko 9,2 miliona barela dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: