Ikea kaže: Hrvati ustaju u 6.30 h

Većini Zagrepčana dan počinje pre 6.30 sati, a najdraži im je doručak kafa ili čaj, tvrdi Ikea.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

11:57

Default images
Foto: Beta/HINA

Radi boljeg razumevanja jutarnjih potreba IKEA je "zavirila" i u domove stanovnika Berlina, Londona, Moskve, Mumbaija, Njujorka, Pariza, Šangaja i Stokholma, rečeno je na predstavljanju rezultata istraživanja "Život kod kuće o jutarnjim navikama i ritualima građana Zagreba i okoline".

Rezultati istraživanja su pokazali da za više od polovine građana Zagreba i okoline dan započinje pre 6,30 ujutro, za razliku od drugih svetskih metropola. Nešto više od trećine Zagrepčana ujutro doručkuje, dok u drugim metropolama u proseku doručkuje čak 62 posto građana. Prioritet za više od 60 posto građana Zagreba je ispijanje kafe ili čaja u jutarnjim satima.

Jutarnje tuširanje deo je dnevnog rituala za 45 posto Zagrepčana, što je manje od svih svetskih metropola obuhvaćenih istraživanjem, osim Šangaja.

Kad je u pitanju pokazivanje naklonosti prema ljudima s kojima stanuju, 8 odsto Zagrepčana se ujutro grli u krevetu, 9 posto njih vodi ljubav, a više od 40 posto razgovara s partnerom.

Ujutro se s decom igra 5 odsto Zagrepčana, dok ih nešto više od trećine poljubi ili zagrli svoje dete. Šminkanje je prioritet za 7 od 10 Zagrepčanki, a na izbor odeće stanovnici Zagreba u proseku potroše 5 minuta.

Psiholog Sunčana Rokvić ističe kako su kroz istraživanje utvrđene brojne razlike među navikama, što je sasvim normalno.

"Umesto da se pokušavamo da se uklopimo u neke nametnute ili preporučene standarde, možemo posegnuti za rešenjima u okolini i ambijentu koja su prilagođena našim potrebama i navikama, i sopstvenim izborima upravljati bitnim sferama naše svakodnevice", naglašava Rokvić.

Detaljni rezultati istraživanja jutarnjih navika i rituala građana u osam svetskih metropola mogu se pogledati na lifeathome.ikea.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: