Indija ulaže 137 mlrd $ u pruge

Indija će u narednih pet godina uložiti 8,5 biliona rupija (137 milijardi dolara) u modernizaciju zastarele železnice.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.02.2015.

10:07

Default images
Foto: Tanjug/AP

Vlada u Nju Delhiju je obećala da će "kičmi" infrastrukture vratiti stari sjaj, uz uvođenje časova joge za osoblje železnice koje radi pod stresom.

Ministar za železnicu, Sureš Prabu, izjavio je da je mreža pruga ključna za ekonomski razvoj Indije i da je neophodno unaprediti njenu bezbednost posle teške železničke nesreće na jugu zemlje ovog meseca, u kojoj je 11 osoba poginulo a 42 su povređene, prenosi agencija Frans pres.

Železničke nesreće, izazvane ljudskom greškom ili zbog zastarelih vozova, česte su u Indiji, u kojoj vozovi dnevno prevezu 23 miliona ljudi.

Prabu je takođe obećao da će povećati broj linija i brzinu vozova na devet glavnih ruta, kao i uvesti bežični internet na stanicama.

"Železnica nije značajnije napredovala u poslednji nekoliko decenija, što je rezultat nedostatka investicija", rekao je ministar.

Analitičari navode da slaba infrastrukturna mreža koči rast treće po veličini azijske privrede.

Izgrađen još u vreme dok je Indija bila britanska kolonija, indijski železnički sistem jedan je od najvećih u svetu i još predstavlja glavni način za prevaljivanje velikih distanci u toj ogromnoj zemlji.

"Železnica nije samo način za odlazak sa jednog mesta na drugo, već i moćno oruđe za jačanje indijske ekonomije", rekao je Prabu. Vlada nije precizirala na koji način će finansirati investicije u železnicu, ali napominje da neće biti rasta cena karata.

Vlada premijera, Narendre Modija, olakšala je stranim kompanijama ulaganje u železnicu, ali do sada nije uspela da privuče značajnije interesovanje investitora.

Indijske železnice jedan su od najvećih poslodavaca u svetu sa 1,3 miliona radnika, od kojih je deo u direktnom kontaktu sa putnicima.

"Uvešćemo časove joge za radnike, da se opuste i budu u stanju da pruže bolju dobrodošlicu putnicima", rekao je Prabu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: