"Prvo zakon pa gradnja BG na vodi"

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da je plan Vlade da Koridor 10 završi do kraja 2016. i da će ti radovi biti prioritet u ovoj godini.

Izvor: Beta, Magazin Biznis

Petak, 20.02.2015.

12:53

Default images
Foto: Tanjug

"Za Srbiju je od velike važnosti da taj putni pravac bude u funkciji što pre, jer godišnje gubimo više od 30 miliona evra zbog toga što nije završen", rekla je ona za novi broj Magazina Biznis.

Ministarka je rekla da je u planu Vlade i da izgradnju nekoliko putnih pravaca realizuje kroz koncesije ili javno-privatnih partnerstava, jer za novo zaduživanje nema prostora. Kako je navela, razgovori sa kineskim kompanijama o izgradnji dve deonice na Koridoru 11, od Surčina do Obrenovca i od Preljine do Požege, biće nastavljeni i razmatraće se modifikacije finansijskog aranžmana koje su predložili.

"Postoji takođe i mogućnost da se ulaže preko javno-privatnog partnerstva ili koncesionog aranžmana u završetak obilaznice oko Beograda u dužini od 30 kilometara, izgradnju teretne obilazne pruge Beli Potok-Vinča-Pančevo, zajedno sa obilaznicom Bubanj Potok-Vinča -Pančevo, uključujući novi drumsko-železnički most preko Dunava kod Vinče", rekla je ona.

Ti modeli, prema rečima Mihajlovićeve, mogući su i za izgradnju državnog puta moravskog i fruškogorskog koridora, kao i deonicu Požega - Boljare na Koridoru 11, kao i za intermodalne terminale i modernizaciju luka.

Na pitanje da li će se pruga Beograd-Budimpešta graditi kineskim kreditom i šta može da omete realizaciju tog projekta, Mihajlovićeva je rekla da kineska strana jeste ponudila kredit kao opciju za finansiranje modernizacije te pruge, ali da je dogovor sve tri strane da se prvo završi studija izvodljivosti.

"Po njenoj evaluaciji doneće se odluka o načinu finansiranja, koji će najviše odgovarati svakom pojedinačnom učesniku. O eventualnim problemima koji bi mogli da ometu realizaciju projekta, možemo da govorimo tek kad bude urađena studija izvodljivosti", rekla je potpredsednica Vlade Srbije.

Na pitanje kakva je perspektiva Srbije u snabdevanju gasom posle odustajana od izgradnje gasovoda "Južni tok", Mihajlovićeva je rekla da alternativa nema mnogo.

"Postoji mogućnost da se povežemo na južni gasni koridor, ali i na takozvani turski tok, koji ide istom trasom, a za to nam je potrebno da izgradimo gasovod Niš-Dimitrovgrad. Taj gasovod nam daje mogućnost da se priključimo i na gasni terminal u Aleksandropolisu koji 2016. godine treba da počne da radi", rekla je ona.

Kako je napomenula, trebali bi imati u vidu i ozbiljne prognoze da će Rumunija uskoro postati izvoznik gasa i da odavno postoji plan da se izgradi konekcija sa Rumunijom.

"Takođe, postoji mogućnost da se napravi interkonekcija sa Hrvatskom, koja bi nam dala mogućnost da se povežemo sa gasnim terminalom koji će se najverovatnije graditi na Krku", rekla je potpredsedica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: