Neimari premostili Moravu

Neimari Preduzeća "Goša Fom" i "Mostogradnje" koji grade železnički most na pruzi Beograd-Niš na "Koridoru 10", premostili su Veliku Moravu.

Izvor: B92

Subota, 14.02.2015.

16:14

Default images
Foto: Tanjug, ilustracija

Most je prešao sve rečne stubove, ostala su još dva stuba na kopnu u pravcu Ćuprija-Paraćin od Jagodine.

Glavni nadzorni organ Nikola Stefanović očekuje da će ovog meseca biti premošćena i preostala dva stuba na kopnu i da će biti obavljeno spajanje sa postavljenim kolosekom iz pravca Paraćina.

Graditelji "Mostogradnje" i "Goše" rekli su Tanjugu na gradilištu da će raditi i tokom državnog praznika Sretenje.

Most je od čelika, težak 2.400 tona, dug je 322,5 metara, raspona 52,5 metara i drži ga ukupno šest stubova, od kojih su dva rečna.

Radnici "Goše" i "Mostogradnje" već mesecima rade u tri smene, noću i vikendom, kako bi most završili u planiranom roku.

Urađeno je preko 270 metara mosta od predviđenih 322,5, i konstrukcija mosta je podužno navučena preko rečnih stubova.

Izgradnju mosta je 1.marta 2011. godine počeo austrijsko-slovenački konzorcijum "Alpina- Meteorit", koji je prekinuo radove zbog stečaja.

"Goša" i "Mostogradnja" su počeli sa radovima na mostu 24. aprila prošle godine, prema sporazum o izgradnju koji su potpisali sa "Železnicom Srbije".

Vrednost poslova koje će obaviti ove srpske firme je 2,5 miliona evra.

Most se gradi za dvokolosečnu prugu Gilje-Ćuprija-Paraćin, a prugu gradi italijanska kompanija "Italiana costruzioni CAF". Pruga je stigla do mosta, sa obe strane. Reč je o dvokolosečnoj pruzi dugoj 10,5 kilometara za brzine do 167 kilometara na sat.

Izgradnju ovog mosta finansira Evropska investiciona banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: