Podižemo posrnuli gigant-Železnice

Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić kaže da će zajedno sa vladom podići taj posrunuli gigant formiranjem holdinga sa tri zavisna preduzeća.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.01.2015.

15:24

Default images
Foto: Tanjug

To će povećati prihode i samnjiti troškove, kao i projektima modernizacije srpskih železnica i nabavkom novih vozova, rekao je on.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je najavilo da će do marta biti pripremljeno formalno razdvajanje delatnosti odnosno formiranje četiri preduzeća - centralnog i preduzeća za železničku infrastrukturu, prevoz robe i prevoz putnika, koja bi trebalo da budu operativna već u julu, a Stojčić je u izjavi Tanjugu poručio da je novi menadžmet spreman da zajedno sa zaposlenima sprovede dugo očekivanu reformu železnice. Stojčić je napomenuo da su Železnice još 1992. godine ušle u proces reforme i restrukturiranja, ali da su od tada prolazile godine, kako kaže, "pojeli ih skakavci".

"Rokovi su sada kratki i moramo ubrzano da radimo, bez prava na grešku. Subvencije vlade za Železnice Srbije su smanjene i moramo iznaći unutrašnje resurse, povećati prihode i smanjiti rashode i postati efikasniji. Krenuli smo i od najbolnije stvari, smanjili menadžment i od sedam pomoćnika generalnog direktora sada imamo samo tri i od sedam savetnika zadržali samo jednog, koji će se baviti modernizacijom voznih sredstava", istakao je Stojčić.

On je naveo da subvencije za ovu godinu iznose 10,4 milijarde dinara, dok je za plate skoro 18.500 radnika potrebno izdvojiti godišnje 14,4 milijarde, kao i da Železnice Srbije zarađuju oko 12 milijardi dinara.

Stojčić je zahvalio resornom ministarstvu i vladi na podršci za predstojeću refomu tog velikog sistema i nove projekte od kojih je, prema njegovim rečima, "broj jedan" modernizacija pruge Beograd - Budimpešta, koja bi trebalo da počne do kraja 2015.

On je naveo da Železnice moraju da budu što samostalnije kako bi postale konkurente i dobro se pripreme za predstojeću liberalizaciju tržišta.

"Svetska banka i Međunarodni monetarni fond nam već za par meseci stavljaju rokove u kojima moramo završiti razdvajanje preduzeća prema utvrđenim procesima", rekao je Stojčić navodeći da će do marta Železnice dobiti konsultante sa kojima će iznaći nabolje modele za formiranje holdinga i zavisnih preduzeća.

Kada je reč o zaposlenima, Stojčić kaže da njihov broj trenutno odgovara sadašnjem stanju, kao i da će u procesu transformacije biti prekomponovana radna snaga, koja ima lošu kvalifikacionu strukturu, kao i da će u dogovoru sa vladom biti zbrinuti oni koji eventualno budu višak.

Čelnik železnice je istakao da to preduzeće mora dobro da se pripremi za otvaranje tržišta i dolazak stranih operatera koji će nas preplaviti i dodao da su otežavajuća okolnost ekonomski problemi koji su prisutni u Evropi i zemljama u okruženju.

Govoreći o projektu modernizacije pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju, Stojčić je kazao da su ekipe Železnica Srbije i Saobraćajnog instituta CIP već na terenu sa kolegama iz Kine i da snimaju trasu i definišu glavne tačke neophodne za izradu projektnog zadatka, studije izvodljivosti i idejnog projekta.

On je kazao da su srpske železnice već započele razgovore sa predstavnicima Grčke i Makedonija o tom železničkom pravcu, kojim se prevozi kineska roba od atinske luke Pirej preko Beograda i Budimpešte za centralnu Evropu.

"Kinezi žele da prevoze 500 vozova na godišnjem nivou, mi smo do sada pozitivno odgovorili na dosadašnjih 64 voza", istakao je Stojčić dodajući da železnička mreža koja povezuje evropske luke, na primer Pirej, Kopar, Hamburg i Roterdam, ima veliki potencijal za železnički transport.

Za sve to moramo da imamo i odgovarajuću železničku infrastrukturu i nastavimo započete projekte i počnemo sa realizacijom novih, kazao je Stojčić dodajući da uskoro treba da počne i modernizacija tri deonice na Koridoru 10 Ruma - Golubinci, Sopot Kosmajski - Kovačevac i Mala Krsna - Velika Plana, koja će biti finansirana ruskim kreditom.

On je kazao da će biti nastavljena izgradnja i modernizacija pruge Beograd - Pančevo.

"Očekuje nas i projekat Beograd na vodi, koji je već u zamahu i već smo se dogovorili sa gradonačelnikom Sinišom Malim i konstituisane su radne grupe koje će nastaviti započeto raseljevanje i zbrinjavanje sugrađana", naveo je Stojčić.

On je rekao da će biti nastavljeni započeti radovi na gradnji buduće glavne železničke stanice Beograd centar u Prokopu, koji se finansiraju sredstvima kuvajtskog kredita. Takođe, dogovoreno je i da se nastave aktivnosti na povećanju kvaliteta BG voza.

Jedan od prioriteta je i obnova pruge Beograd - Bar, gde je na deonici Beograd - Valjevo zbog prošlogodišnjih poplava već osam meseci u prekidu železnički saobraćaj. Obnova barske pruge će biti finansirana ruskim kreditom.

Prvih 12 novih ruskih dizel vozova Železnice Srbije su kupile pre nekoliko godina zahvaljujući kreditu železničke banke Evrofime i još 27 takvih garnitura će kupiti ruskim kreditom. Takođe, već je počela i isporuka novih elektromotornih vozova švajcarske kompanije Štadler, od koje smo kupili 21 voz kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Stojčić je naveo da će ovih dana biti potpisan i novi kolektivni ugovor sa predstavnicima reprezentativnih sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: