Tabaković: MMF nas nije uslovljavao

MMF ni novcem, ni pomoći, ni bilo čime nije uslovljavao razgovor o setu zakona koji se odnose na poslovanje banaka, kaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.01.2015.

17:11

Default images
Foto: Tanjug

Ona je u skupštinskoj raspravi, odgovarajući na primedbe poslanika, rekla da je ove zakone nametnuo život.

"Neophodno je da promenimo regulativu zbog uočavanja preplitanja, praznina i neefikasne zaštite akcionara, poverilaca, depozitara i građana u slučaju preuzimanja prekomernog rizika od strane banaka i nemogućnosti regulatora, Narodne banke, da se u to uključi", rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, novina u Srbiji je da je MMF u sačinjavanju ovih zakona dao tehničku i ekspertsku pomoć. Po prvi put, kazala je Tabaković, u delu ovih poslova bez ikakvih zvučnih posrednika učestvovali su ljudi iz Ministarstva finansija i NBS, bez ikakvih dopunskih troškova.

"Najvažnije je da su ovi zakoni doneti u saradnji državnih institucija, NBS, ministarstva i svih za to nadležnih. To garanutuje ne samo minimalne troškove i najveću odgovornost nego i najbolju i najmaksimalniju efektivnost u primeni", kazala je Tabaković.

Ministar finansija Dušan Vujović je rekao da je usvajanje ovih zakona jedna od strukturnih mera koje je Vlada Srbije sebi postavila kao cilj, a MMF podržao.

"To će sada biti odraženo u pismu, odnosno Memorandumu ekonomske i finansijske politike koji će biti potpisan sredinom sledeće nedelje", rekao je Vujović u skupštinskoj raspravi.

On je podsetio da će Memorandum sa setom dokumenata biti predat Savetu direktora MMF-a uoči potpisivanja aranžmana Srbije sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: