Fiskalni savet: Ko to koči razvoj

Fiskalni savet uskoro će obelodaniti dokument koji će jasno pokazati zašto se i sa kojim radovima u građevinarstvu i energetici kasni, a novca ima.

Izvor: Blic

Četvrtak, 22.01.2015.

10:37

Default images
Foto: Tanjug

To nezavisno telo koje kontroliše državne finansije duže od mesec dana priprema obimnu analizu o nezavršenim investicijama u energetici, putnoj i železničkoj infrastrukturi. Namera je, kako saznaje Blic, precizno utvrditi zašto se kasni, koje investicije je moguće pokrenuti i ubrzati i tako pokrenuti privredni rast Srbije.

Najviše spornih projekta je u resorima ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, ministra energetike Aleksandra Antića, direktora EPS i Koridora Srbije Aleksandra Obradovića i Dmitra Đurovića.

Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, potvrdio je da se priprema dokumentacija. Kaže da su ključni privredni rast i zapošljavanje, a da ih javne investicije mogu pogurati.

"Država može da podstakne rast i privatni sektor pomoću javnih velikih radova. Imamo i projekte i novac koji su obezbedile međunarodne organizacije, ali nedostaje efikasnije izvršenje, projekti stoje više godina", kaže Vučković.

Prošle godine država je platila 6,6 miliona evra za nepovučene rate ranije dogovorenih 26 kredita. Pojedini krediti su odobreni pre četiri godine, a ukupno nije realizovano 1,6 milijardi evra. Za penale su najviše izdvojili EPS (2,1 milion evra), “Železnice” i “Koridori Srbije”, a najčešći razlog bilo je kašnjenje u pripremi projekata.

Ministar Antić kaže da su od njegovog dolaska u Ministarstvo energetike aktivirani svi projekti. "Potpisan je ugovor o proširenju proizvodnje uglja na kopu Drmno i izgradnji bloka B3 u Kostolcu", rekao je Antić.

U Ministarstvu građevinarstva navode da su Fiskalni savet obavestili da je stanje “posledica nasleđenih problema”. "Za koridore 10 i 11 ne postoje kvalitetni projekti. Problemi su i nedovršena eksproprijacija, neefikasni sudski postupci... Zato smo organizovali posebne timove za realizaciju najvažnijih projekata", navode u Ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: