Tabloidne brze pruge u Meksiku

Meksiko je ponovio tender za izgradnju brze pruge, dva meseca pošto je iznenada odustao od ugovora o koncesiji zbog navodnog favorizovanja jedne kompanije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.01.2015.

09:48

Default images
Foto: Freeimages

Brza pruga dugačka 210 kilometara, od Meksiko Sitija do grada Keretaro u centralnom delu zemlje, biće prva takva u regionu.

Vozovi će se kretati brzinom od 300 kilometara na sat, pa će putovanje umesto dosadašnja dva i po sata automobilom, trajati manje od jednog sata. Očekuje se da će vozom putovati 27.000 ljudi dnevno.

Prvi dobitnik ugovora o koncesiji vrednosti 3,7 milijardi dolara, bio je konzorcijum koji predvode Kinezi, a koji je uključivao podružnicu meksičke kompanije Grupo Higa.

Taj konzorcijum je jedini dao ponudu, ali je nekoliko dana kasnije, početkom novembra, Vlada Meksika odustala od dogovora.

Mediji su tada objavili da je druga podružnica kompanije Grupo Higa izgradila i bila registrovani vlasnik kuće supruge meksičkog predsednika Angelike Rivera, vrednosti sedam miliona dolara.

Meksičko ministarstvo za saobraćaj je decembra saopštilo da Grupo Higa ne može da učestvuje u novom tenderu zbog "javnog mnjenja". Ove sedmice je, međutim, vlada saopštila da nema pravnih prepreka zbog kojih ta kompanija ne bi mogla da podnese ponudu.

Odluka o novom dobitniku koncesije očekuje se krajem jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: