Novi Sad postaje svetski IT centar

Da bi Novi Sad postao jedan od najznačajnijih gradova na IT geografskoj mapi sveta, potrebno je dodatno ulaganje.

Izvor: Dnevnik

Sreda, 31.12.2014.

15:51

Default images

Dnevnik piše da je Novi Sad već pošao tim putem zahvaljujući kompaniji “Šnajder elektrik DMS”.

U ovoj kompaniji imaju proizvod svetskog kvaliteta, što je već potvrđeno na tržištu celog sveta, a imaju i mlade, obrazovane i sposobne ljude, spremne da napreduju, stvaraju i prenose stečeno znanje.

Francuska kompanija “Šnajder elektrik” proglasila je Novi Sad za svoj glavni kompetitivni centar za Smart Grid IT tehnologije i u poslovnu zgradu, razvojni centar i razvojni program uložila oko120 miliona evra, što je omogućilo zapošljavanje više od 1.000 mladih stručnjka.

Po rečima direktora prof. dr Dragana Popovića, od samog početka najveći kapital su bili obrazovani mladi ljudi, a od toga se nije i neće odustati.

"Naredne godine planiramo da zaposlimo više od 300 mladih obrazovanih ljudi, a za narednih 10 godina broj zaposlenih mogao bi biti veći i do 10.000", kaže Popović. - U toku je nova svetska revolucija u IT industriji - proizvodnja softvera za infrastrukturne sisteme. DMS u domenu električne industrije ima vodeće rešenje koje su prepoznali partneri u celom svetu - SAD, Kini, Kanadi, Italiji, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Indiji, Filipinima... Naš proizvod je već tri godine zaredom najbolji u svetu, a ove godine pobedio je na svim tenderima u SAD i Kanadi, što potvrđuje da je veoma cenjen u tehnološki najrazvijenijim zemljama.

Jedan od pogleda ove kompanije usmeren je ka izgradnji softverske doline u Novom Sadu - Liman. Za sada je reč samo o ideji, koja bi, međutim, mogla da se materijalizuje već od 2016. godine i bila bi jedan od snažnih pokretača aktivnosti ne samo u Novom Sadu nego i šire. Ova softverska IT kompanija razvila je svoj originalni proizvod – ADMS softver - softversko rešenje za upravljanje električnim distributivnim sistemima, u prisustvu obnovljivih izvora energije.

Osnovna svrha ovog softvera jeste da se korišćenjem ekspertskog znanja iz oblasti energetike i softverskog inženjeringa, na najracionalniji način, iskoriste svi raspoloživi elektroenergetski kapaciteti u električnim distibutivnim mrežama, sa posebnim naglaskom na obnovljive izvore energije i time ostvare milionske uštede i spreči prekomerno zagađivanje životne sredine. U ovoj kompaniji sada se planira početak izrade softvera za upravljanje gasom - od proizvođača do krajnjih korisnika. Kvalitet rada ovog novosadskog proizvođača potvrđen je i prošle nedelje uručenim priznanjem za najbolju inovaciju u Srbiji, kao inovativni proizvod koji je u deceniji iza nas doneo najveće izvozne prihode našoj zemlji.

To bi obezbedilo realne uslove da Srbija i Novi Sad postanu centar za proizvodnju specijalizovanog softvera za Smart Grid i upravljanje distributivnim mrežama, koji bi se mogao nametnuti kao novi svetski standard u upravljanju velikim sistemima. Sada stipendiramo oko 250 studenata sa Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a u kompaniji ima oko 850 zaposlenih, uz prosečnu starost od 31 godine, a sarađujemo s velikim brojem stručnjaka sa domaćih i stranih univerziteta.

Svi stipendisti dobijaju posao, a odlaskom u inostranstvo, gde se suočavaju sa najsavremenijim tehnologijama i problemima u ovoj oblasti, rade direktno s predstavnicima najboljih i najpoznatijih kompanija - Majkrosoft, IBM, Orakl, koji imaju veoma napredne programe, u prilici su da usavrše svoje znanje - kaže Popović.

Zaposleni u DMS-u rade na razvoju i uspešnoj isporuci preko 20 novih svetskih projekata širom sveta, koji svakodnevno koriste ovaj srpski proizvod za optimizaciju rada svojih električnih distributivnih mreža. Za 2014. godinu planiran je izvoz od preko 20 miliona evra, a ADMS softver koristi se i za različita naučna istraživanja na nekim od najprestižnijih univerziteta u svetu - MIT, Karnegi Melon, Fraser...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: