U legendarnu prugu ulažu 720 mil €

Rusija je odobrila isplatu 50 milijardi rubalja (720 miliona evra) za modernizaciju dveju pruga kroz Sibir - legendarne Trans-sibirske železnice i Bajkal-Amur.

Izvor: Beta

Sreda, 31.12.2014.

11:38

Default images

Time država želi da podstakne domaću privredu, ali uz teškoće u finansiranju.

Ovaj novac će biti dat u vidu povećanja kapitala državnog železničkog preduzeća RŽD, saopštila je vlada o toj uredbi. Sredstva će se izvući iz višegodišnjeg rezervnog fonda, delom od prihoda od nafte.

Rekonstrukcija dveju poznatih pruga je pomenuta još u proleće 2013. godine, kada ju je premijer Dmitrij Medvedev procenio na 260 milijardi rubalja (3,7 milijardi evra).

Ti projekti su potom uključeni u spisak velikih infrastrukturnih radova koji je sastavio predsednik Vladimir Putin s ciljem da podstakne privredu.

Ali, ti veliki radovi ogromne cene tek treba da se finansiraju što je težak zadatak u vreme ekonomske krize, pada cena nafte i sankcija Zapada koje glavnim ruskim bankama sprečavaju pristup na zapadno tržište kapitala.

Vlada je danas uplatila i 100 milijardi rubalja (1,4 milijarde dolara) državnoj banci VTB da bi mogla da finansira infrastrukturne projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: