CG: Prvi metri autoputa po prazniku

Radovi na prioritetnoj deonici auto-puta Bar-Boljare i realizacija potpisanih ugovora počeće u narednoj godini nakon što budu ispunjeni dodatni uslovi.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 30.12.2014.

15:00

Default images

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović je rekao da su obavestili Vladu Kine o svim obavezama koje je Crna Gora ispunila i sada svakodnevno razgovaraju sa predstavnicima kompanije “China Road and Bridge Corporation” o obavezama koje treba da ispune kad je u pitanju dostavljanje preliminarnog plana radova.

Nakon toga se dostavljaju garancije i matične kompanije i za dobro izvršenje posla i garancije za avans, nakon čega mi uplaćujemo avans i radovi počinju, rekao je Brajović na godišnjoj konferenciji za novinare. On je naveo da 60-ak inženjera iz Kine u Crnoj Gori rade na projektu.

"Oni nas uveravaju da su potpuno spremni da odmah počnu sa realizacijom projekta, odnosno odmah počinju pripremni radovi, a šest do devet meseci treba za projektovanje, a sa radom kapitalnih projekata počeće se vrlo brzo", precizirao je Brajović.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve deonice auto-puta Bar - Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu deonicu auto-puta od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona evra.

Kineska Eksim banka je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona evra za gradnju deonice auto-puta od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona, obezbediće država. Skupština je 8. decembra izglasala Zakon o auto-putu, čime je ispunjen osnovni pravni preduslov za početak realizacije tih ugovora.

"Rade se pripreme za raspisivanje novog tendera ili različitog viđenja razvoja Marine, pri čemu razmišljamo da i taj resurs valorizujemo na pravi način", kazao je Brajović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: