Ruska mašinerija napokon kreće FOTO

U železničkom stajalištu Krnjača, danas je počelo polaganje novih koloseka, u okviru modernizacije pančevačke pruge iz ruskog državnog kredita.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 22.12.2014.

12:55

Default images

Rekonstrukcija, izgradnja i modernizacija pruge Pančevački most - Pančevo glavna, odnosno od Beograda do Pančeva, prvi je projekat iz ruskog državnog kredita za modernizaciju srpskih železnica od ukupno 800 miliona dolara, koji je počeo da se realizuje 25. marta 2014.

Projektom je predviđena rekonstrukcija i modernizacija postojećeg koloseka na deonici dugoj 15 kilometra, ali i izgradnja i elektrifikacija drugog, novog koloseka, kao i uređenje železničke infrastrukture u stanicama i na pruzi između Pančevačkog mosta i Pančevo glavne (Krnajča, Ovča, Pančevački most, Krnjača most i Sebeš).

Mihajloviheva je kazala da će završetkom tog projekta brzina vozova na toj relaciji biti povećana na 120 kilometara na sat, što je prema njenoj oceni važno, jer je prosečna brzina želenzica u Srbiji trenutno 40 kilometara na sat.

"Prioritet Železnice je modernizacija i želimo da je podignemo na viši nivo. Realizacija ruskog kredita koji smo uzeli pre nekoliko godina znači da smo ubrzano krenuli da taj kredit realizujemo i najvažniji su projekti koji se tiču ruskih železnica", kazala je Mihajlovićeva.

Jakunjin je rekao projekat karakteriše ne samo održivost i isplativost koja je usaglašena sa srpskom stranom, nego i mogućnost da se promoviše ruska napredna tehnika.
Foto: B92
"Ovo je važan projekat za Srbiju, jer zahvaljujući njemu srpska vlada će ostvariti planove koje ima. Ovaj projekat pomoći će učešću Srbije u mreži evropskih železničkih puteva, a za ruske železnice ovo je projekat koji je ostvaren na teritoriji bratske zemlje, a ima i ekonomski značaj", kazao je.

Jakunjin je dodao da će zahvaljujući tom projektu srpske i ruske zeleznice pojačati ulogu i poziciju u zajedničkom evropskom sistemu železničkih saobraćaja.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksdar Čepurin ocenio je da Srbija i Rusija imaju dobre perspektive za saradnju, osim železničke infrastrukture postoji prostor za saradnju i u energetici i poljoprivredi.

"Projekat ima poseban značaj, ja se nadam da će železnički kolosek biti izgrađen na vreme i da ćemo tesno sarađivati", rekao je on.

Na deonici Pančevački most - Pančevo glavna biće izgrađen most preko reke Tamiš, dužine 242 metra, kao i još četiri mosta dužine po 12 metara. Biće izgrađen i peti nosač na Pančevačkom mostu, kako bi mogla da saobraćaju dva voza istovremeno.
Foto: B92
Na modernizaciji pruge angažovana je najsavremenija mehanizacija. U Srbiju je iz Rusije stiglo oko 100 najsavremenijih mašina, koje će najpre biti angažovane na pruzi Pančevački most - Pančevo glavna, a atim na remontu šest deonica na Koridoru 10 u dužini od 112 kilometara.

Predviđeno je da radovi traju 960 dana, pa se očekuje da vozovi na toj relaciji sobraćaju brzinom od 120 kilometara na sat od 2016. godine.

Vrednost radova je oko 91 milion dolara, od čega se nešto više od 77 miliona dolara obezbeđuje iz ruskog kredita, a 15 odsto, odnosno 14 miliona dolara obezbedila je država Srbija.

Izvođač radova je ruska kompanija "RŽD Internešnal", čiji su osnivač Ruske državne železnice, a koja je zadužena za realizaciju ruskog kredita za modernizaciju železnice u Srbiji.
Foto: Tanjug
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da su aktuelni projekti rekonstrukcije srpskih pruga na kojima su angažovane Ruske železnice, pre svega radovi na deonicama Beograd - Pančevo i Beograd - Novi Sad, osnova za druge projekte.

Nikolić je u razgovoru sa predsednikom Ruskih železnica, Vladimirom Jakunjinom, kao primer za druge projektre, naveo rekonstrukciju pruge Beograd - Bar, koja treba da postane, kako je rekao, oslonac razvoja privrede Srbije, a ne teret za državu, kakvom je sad smatraju, saopštila je pres služba predsednika.

Predsednik Ruskih železnica je obavestio predsednika Nikolića da je, posle neznatnih zakašnjenja u radovima, ponovo uspostavljen planirani redosled i da će svi radovi planirani za ovu godinu biti izvedeni u roku, a da će se dinamika radova u narednoj godini odvijati čak i brže nego što je bilo planirano.

On je istakao da se danas otvara nova deonica radova, na kojoj će se koristiti nove, napredne tehnologije.Ruske železnice su potpisale dva dodatna ugovora sa institutom CIP, sa kojima će izvesti radove na deonici Beograd - Novi Sad i očekuje se da će plan koji je postavljen za tu deonicu u potpunosti biti ispunjen.

Jakunjin je rekao da su Ruske železnice obnovile jednu školu u Srbiji, a spremne su da izdvoje odredjena sredstva kako bi finansijski dodatno pomogle škole u opštinama u kojima izvode radove. Oni će, kako je rekao, obnoviti one škole za koje se proceni da im je pomoć najneophodnija, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: