Siva ekonomija u pogrebnim uslugama

Odluka Komisije za zaštitu konkurencije o plaćanju penala od 155.000 evra, zbog zloupotrebe položaja na tržištu, JKP „Pogrebne usluge“ smatra neopravdanom.

Izvor: B92

Nedelja, 21.12.2014.

16:30

Default images

Prema njihovim podacima, u periodu od 2009. do 2014. godine, od ukupno 18.519 postavljenih spomenika, privatni kamenoresci postavili su čak 93 odsto, dok je ovo preduzeće izradilo samo nešto više od šest odsto.

Naknadu od gotovo 10.000 dinara, koliko je bilo neophodno platiti ukoliko spomenik izrađuje privatni kamenorezac, a ne „Pogrebne usluge“, iz ovog preduzeća objašnjavaju kao vid pomoći Gradu Beogradu i Republici Srbiji.

"Najveći deo samostalnih kamenorezačkih radnji posluje u zoni „sive“ ekonomije, što u oblasti pogrebnih usluga umanjuje prihode u državnu kasu za oko 40 miliona evra godišnje. Naše preduzeće je striktno poštovalo zakonske okvire. Međutim, Komisija ove podatke nije uzela u obzir, već je odlučila da vrši uporedni prikaz JKP i njegovih konkurenata, koji nije uporediv", navode iz JKP "Pogrebne usluge".

"Pogrebno" se "tereti" i za zloupotrebu dominantnog položaja.

"Privatni kamenoresci izradili su 16.197 spomenika više od nas, a verujemo da obavljaju i druge usluge osim izrade spomenika, te je tržište znatno šire, a udeo JKP još manji" - tvrde iz "Beogradskih grobalja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: