Nova topionica gotova za dva dana

Izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u RTB Bor kojom se garantuje ekološki čista sredina biće završena 23. decembra, saopštilo je to preduzeće.

Izvor: B92

Nedelja, 21.12.2014.

12:45

Default images

Za izgradnju postrojenja sa modernom tehnologijom, započetog 2011. godine, utrošeno je 250 miliona evra, kredit je odobrila kanadska EDC banka, a garant je bila država Srbija.

Aktuelna vlada je za završetak izgradnje uplatila je Basenu Bor dodatnih 30 miliona evra.

"Radovi se odvijaju po planu, kranovi su demontirani i sada se obavljaju radovi na tlu. Funkcionalno ispitivanje novog postrojenja traje tri meseca, nakon čega sledi kraće uhodavanje, a potom i livenje prve katode", rekla je agenciji Beta portparolka preduzeća Gorica Tončev Vasilić.

U ovom preduzeću naglašavaju da, pored ekološkog značaja i smanjenja sumpor-dioksida u vazduhu po evropskim standardima, novo postrojenje ima i značajan ekonomski efekat.

Procene su da će u početku, kada se u Boru budu prerađivali i uvozni koncentrati, finansijski rezultati kompanije biti bolji za 12 miliona dolara godišnje, a nakon dve godine, kada bude bilo dovoljno koncentrata bakra iz sopstvenih rudnika, godišnji efekti će biti udvostručeni.

Indirektne koristi od nove topionice imaće i domaći prerađivači bakra - Fabrika kablova u Jagodini "Sevojno", "Novkabela", kao i mnoga preduzeća u Boru, Zaječaru, Majdanpeku i Prokuplju.

Glavni izvođač radova je kanadski "SNC Lavalin", a njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije "Otokumpu" je finska kompanija "Outotek".

Veliki deo ugrađenih elemenata u ovaj projekat koga su i prethodna i ova vlada označili kao projekat "od velikog nacionalnog značaja", proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: