Kako će ministarstva uštedeti?

Uoči ulaska predloga budžeta za 2015. godinu u skupštinsku proceduru, ministri najavljuju uštede u svojim resorima i poručuju da su budžetske mere odgovorne.

Izvor: B92

Subota, 20.12.2014.

16:10

Default images

Pojedini analitičari smatraju da on ne predstavlja neku ozbiljnu uštedu, već je odraz smanjenja troškova ovogodišnje potrošnje.

U detaljnom opisu državne štednje za sledeću godinu jedino se o papiru nije razmišljalo. Prvi programski budžet ima više od 2.000 stranica, što kažu treba da znači da će se tačno znati za šta će se i koliko novca trošiti. Ministri ponavljaju obećanje da u njihovim resorima rasipništva neće biti.

“Uštedesmo napravili, pre svega, na službenim putovanjima, na velikom broju vozila koja smo isključili iz našeg voznog parka, na uštedi goriva, na jednom domaćinskom odnosu prema svakom dinaru koji dobijamo od budžeta Vlade Srbije. Dakle štednja na putovanja, diskrecioni rashodi, dnevnice , nabavci materijala u svim stavkama u odnosu na prethodni budžet uštede”, kaže Bratislav Gašić, ministar odbrane.

Ove poruke ne znače da recimo vojska u narednoj godini neće ulagati u opremu i rekonstrukciju objekata za smeštaj vojnika ili da neće biti dovoljno novca za promociju turizma. Država će pre svega štedeti na platama, penzijama i subvencijama, od kojih će najmanje biti one namenjene poljoprivredi. Nabavke roba i usluga i drugi državni troškovi, takođe su na meti proračuna javnih finansija za 2015. Ipak, pojedini analitičari sumnjaju u takvu štednju.

Kada su u pitanju prihodi najviše se očekuje od potpunih promena u primeni poreske politike i poslovanju javnih preduzeća.

“Ono na sta računaju prihodi od uplata profita sto je kratkoročno i sto će možda nesto i doprineti ali ona u lošem stanju bolje da poslovanje poboljšaju. Bolje da se ona poprave”, kaže Mijat Lakićević ekonomski analitičar.

Budžet za 2015. prelazi u ruke poslanika u ponedeljak. To je samo sedam dana pre isteka roka za njegovo usvajanje, tj. mora da bude izglasan najkasnije 29. decembra.

Inače, u parlamentu će se preklopiti rasprava o staroj i novoj državnoj kasi, pošto će se na dnevnom redu uz proračun javnih finansija za sledeću godinu naći i paradoksalni rebalansov rebalans budžeta za 2014.

Opširnije u video prilogu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: