"Kamiondžije ostaju bez monopola"

Vlada Srbije neće dozvoliti stvaranje monopola i crnog tržišta u dodeli međunarodnih transportnih dozvola, kaže Dejan Trifunović.

Izvor: B92

Subota, 20.12.2014.

16:00

Default images

Naime, sve transportne firme u zemlji biće ravnopravne, izjavio je Tanjugu Trifunović koji je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobracaja i infrastrukture.

"Mi nećemo da dozvolimo da samo 200 ili 300 prevoznika imaju dozvole, da te dozvole drže godinu dana, a onda zarađuju na crnom tržištu tako što te dozvole preprodaju drugima. Naš je interes da dozvole imaju prevoznici i u Kinkindi, Vranju, Lebanu i svim drugim mestima u Srbiji", naglasio je Trifunović, povodom najave protesta jednog od četiri udruženja za međunarodni drumski transport.

U Srbiji ima oko 1.000 registrovanih transportnih firmi za međunarodni drumski transport, sa oko 10.000 kamiona, podsetio je Trifunović.

Prema njegovim rečima, poslovno udruženje "Međunarodni transport", koje je najavilo je da će u utorak, 23. decembra organizovati protestnu vožnju teretnim vozilima na teritoriji Beograda, u ranijim godinama imalo značajne privilegije u dobijanju transportnih dozvola, koje želi da na neki način legalizuje i sačuva.

"Mi smo otvoreni za dijalog. Mi ćemo u ponedeljak pozvati Udruženje na dijalog, jer nama štrajk ne treba, kao ni njima. Potpuno smo konstruktivni u tom smislu, ali oko nekih principa moramo voditi računa", rekao Trifinović i napomenuo da resorno ministarstvo od juna ove godine rešava nasleđeno stanje, opterećeno brojnim aferama i sudskim postupcima.

Trifunović je podsetio da je resorno Ministarstvo u septembru uvelo meru jednovremenog povraćaja dozvola od prevoznika, jer u situaciji povećahnog izvoza u Rusku Federaciju - nije bilo dovoljno dozvola za međunarodni transport.

"Istovremeno faktičko stanje je pokazalo da tih 2.600 dozvola postoje", predočio je Trifunović i dodao da su te dozvole sada vraćene.

Kada je polovinom godine povećan srpski izvoz u Rusku Federaciju, brojni prevoznici su se javljali resornomm ministarstvu i žalili su se da nema dozvola za međunarodni transport, podsetio je Trifunović i dodao da su se srpske vlasti obratile ruskoj strani, koja ih je podsetila da Srbija ima na raspolaganju 2.600 dozvola, koje niko ne koristi.

Trifunović je ukazao na to da su to upravo tih 2.600 dozvola, koje drže predstavnici transportnih udruženja, a onaj koji ima posla i nema dozvolu, mora da ih kupi od tih udruženja i upravo zbog toga u septembru je doneta izmena uredbe o dozvolama, koje moraju jednovremeno da se razduže i odjedanput ih je bilo puno na raspolaganju za sva tržišta u inostranstvu.

U narednoj godini Ministarstvo neće dozvoliti da se ponovi ista greška, poručio je Trifunović i objasnio da je to osnovni razlog sporenja sa transportnim udruženjem, da one moraju da vrate transportne dozvole kada nemaju posla i to u roku od 30 ili 60 dana, da bi svi drugi prevoznici imali posla.

"Međunarodne dozvole su jedan administrativni resurs, koji ova država i ova vlada odgovorno mora da podeli svim zainteresovanim stranama. Ne možemo dozvoliti situaciju koju smo imali u nekim ranijim ministarstvima, u kojima su se prethodni ministri nedovoljno transparentno i odgovorno ponašali, gde smo imali grupu 'zaštićenih', koji sada žele da to stanje legalizuju", kazao je državni sekretar.

Trifunović je podsetio da su ove godine održane sednice 15 mešovitih komiteta i srpska strana je u pregovorima izborila najbolji status za prevoznike iz Srbije u razgovorima sa predstavnicima Cceške, Italije, Mađarske, Ruske Federacije i napomenuo da Srbija u robnoj razmeni sa zemljama Evrope koristi usluge drumskog transporta 60 odsto, a ostatak su drugi vidovi prevoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: