Ohrabruje interesovanje za TE-TO

Interesovanje kineskih kompanija za obnovu i izgradnju postrojenja Termoelektrane-toplane Novi Sad veoma ohrabruje, kaže novosadski gradonačelnik Miloš Vučević.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.12.2014.

15:55

Default images

"Činjenica da i kineske kompanije pokazuju interesovanje za izgradnju nove TE-TO ohrabruje nas da se nadamo da će to pitanje biti veoma brzo rešeno, odnosno to znači da imamo potencijalno dobru ponudu za strane investitote", rekao je Vučević Tanjugu.

Podsetivši da je na ove nedelje održanom samintu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope razgovarano i o dva investiciona projekta važna za Novi Sad, Vučević je istakao da bi, uz izgradnju međunarodne pruge Beograd – Budimpešta, za unapređenje privrednog ambijenta tog grada izuzetno značajno bilo i ulaganje kineskih firmi u izgradnju nove TE-TO.

“Grad Novi Sad je spreman da, zajedno sa Elektroprivredom Srbije (EPS) i drugim republičkim organima, o toj investiciji razgovara sa svim zainteresovanim investitorima”, naglasio je gradonačelnik i podsetio da je pre četiri godine pokrenut postupak traženja privatnog partnera za izgradnju novih kapaciteta TE-TO Novi Sad.

Jedan konzorcijum firmi iz nekoliko evropskih zemalja se u međuvremenu javio da je zainteresovan za taj projekat, napomenuo je Vučević i dodao da je ovo interesovanje i kineskih kompanija dobar znak brzog rešavanja problema investiranja u rekonstrukciju i izgradnju nove TE-TO u Novom Sadu.

Ključni partner u tom projektu je EPS, odnosno Republika Srbija, kao vlasnik TE-TO, objasnio je Vučević, napominjući da je i Grad Novi Sad svakako važan činilac jer je i te kako zainteresovan za obezbeđivanje dodatne toplotne energije iz tog izvora.

“Grad će učestvovati, i već učestvuje, u razgovorima sa EPS-om o TE-TO Novi Sad, jer je taj energetski objekat jedna od ključnih tačaka za nas, u nastupajućim velikim promenama na energetskoj sceni”, rekao je Vučević.

On je podsetio da je u proteklih desetak godina bilo više pokušaja da se novosadska TE-TO predstavi kao veoma interesantna za investitore iz inostranstva.

U Novom Sadu je u aprilu 2012. godine potpisan protokol o početku pregovora o strateškom partnerstvu za ulaganje u TE-TO Novi Sad i tom prilikom je iz EPS-a najavljen skori početak rekonstrukcije i izgradnje postrojenja TE-TO, investicije vredne 320 miliona evra.

Tad je navedeno da bi novi gasno-parni blok TE-TO imao snagu 400 megavata za proizvodnju struje i 300 megavata sati toplotne energije, što bi zadovoljilo potrebe zagrevanja 80.000 domaćinstava.

TE-TO Novi Sad je najveća od tri elektrane Privrednog društva “Panonske termoelektrane-toplane”, koje radi i posluje u okviru EPS-a. Karakterise je brz ulazak u rad kada je to najpotrebnije i isporuka vršne, električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: