"Moguće promeniti čudni tender EPS"

Ako srpske kompanije ne pobede na tenderu za pametan brojila propustiće se poslednja šansa da se oživi elektronska industrija, kaže Jovan Vujasinović.

Izvor: B92

Subota, 20.12.2014.

13:20

Default images

Tender za nabavku "pametnih brojila" je moguće izmeniti kako bi se omogućilo da na njemu učestvuju i domaći proizvođači brojila, ako za to postoji dobra volja čelnika Elektroprivrede Srbije (EPS) koja je tender raspisala, smatra predsednik Grupacije proizvođača opreme za merenje električne energije pri Privrednoj komori Srbije Jovan Vujasinović.

"U suprotnom, ako srpske kompanije ne dobiju ovaj posao, propustiće se poslednja šansa da se oživi domaća elektronska industrija, 600 postojećih radnih mesta biće ugašeno, a prilika da posao dobije još 1.500 radnika neće biti iskorišćena", istakao je Vujasinović za Tanjug.

Ako domaći proizvođači, koji po sadašnjim uslovima ne mogu ni zajedno, ni pojedinačno da ispune uslove tendera EPS-a, ne budu uključeni u taj posao, domaći investitori će biti obeshrabreni da ulažu u razvijanje naših visokotehnoloških proizvoda i da koriste „domaću pamet“, dodao je Vujasinović.

On je naglasio da će izvozni potencijal ostati neiskorišćen, a minimum 350 miliona evra će otići van Srbije. Vujasinović je podsetio da su na tenderu EPS-a postavljeni uslovi za ponuđača i uslovi za proizvođače brojila, koje ponuđač nudi.

Uslovi za ponuđača su takvi da mora da ima prosečan godišnji promet u poslednjih pet godina, ne manji od 75 miliona evra i realizovan bar jedan ugovor u vrednosti od 45 miliona evra u okviru koga je isporučeno minimum 100.000 brojila i instaliran softver MDM koji upravlja sa minimum 200.000 mernih mesta, naveo je Vujasinović.

Takođe se od ponuđača traži da ponudi brojila, ne manje od dva, a ne vise od tri proizvođača. Uslovi za svakog proizvođača brojila su takvi da mora da je isporučivao pametna brojila u poslednjih pet godina i to ne manje od 250.000 godišnje, kazao je Vujasinović.

„Domaći proizvođači ni zajedno ni pojedinačno ne ispunjavaju uslove ni za ponuđača ni za proizvođača. Pored toga, tehnički uslovi za brojila su neprimereni trenutku, jer su i u svetskim okvirima tek u povoju“, ukazao je predstavnik domaćih proizvodača brojila.

Odgovarajući na pitanje šta po negovom mišljenju, stoji iza tako visokog zahteva i uslova iz EPS-ovog tendera, on je odgovorio da je to pitanje za one „koji su ovaj čudni tender raspisali.“

Domaći proizvođači brojila su se, naglasio je, već duže vreme obraćali čelnicima EPS-a i nadležnim ministarstvima, kako bi domaći proizvođači imali priliku da dobiju deo tog posla, ali do danas nikakav odgovor nisu dobili.

On je naglasio da „ako postoji dobra volja onih koji su raspisali tender onda je moguće izmeniti uslove u tenderskoj dokumentaciji i to na način da sve bude u saglasnosti sa striktnim pravilima EBRD-a, koja se tiču uslova tendera i predviđenog koncepta “ključ u ruke”, i tako omogućiti domaćim proizvođačima da učestvuju.

Dobar primer za to su upravo uslovi koji su važili za isti ovaj posao koji je EPS raspiso 2011. godine po pravilima EBRD-a, rekao je on i podsetio da su uslovi za ponuđača tada bili takvi da mora da ima prosečan godišnji promet u poslednjih pet godina, ne manji od 100 miliona evra i realizovan bar jedan ili dva ugovora u vrednosti od ukupno 45 miliona evra u okviru koga je isporučeno minimum 100.000 brojila.

„Takođe se od ponuđača tražilo da ponudi brojila ne manje od tri proizvođača. Tada nisu postavljani uslovi za svakog proizvođača pojedinačno, niti za svaku godinu pojedinačno, nego je traženo da svi proizvođači ukupno imaju ne manje od 500.000 isporučenih brojila u poslednjih pet godina“, kazao je Vujasinović.

Ovo je mnogo manje ograničavajući uslov nego na sadašnjem tenderu, a sasvim dovoljan kao potvrda da proizvođači imaju dovoljno iskustva da uspešno izvrše posao, ocenio je on i dodao da su na tom tenderu 2011. domaći proizvođači iskoristili mogućnost da učestvuju, tako što su uspeli da se plasiraju u devet od 11 predatih ponuda.

Iako domaći proizvođači ponavljaju da ne mogu da ispune ni zajedno, ni pojedinačno uslove tendera, EPS je juče saopštio da domaći proizvodači nisu onemogućeni da učestvuju na tenderu za nabavku IT i merne infrastrukture, uređaja i integracija i jednim delom električnih "pametnih brojila".

Naprotiv, EPS smatra da domaći proizvodači brojila mogu da zadovolje tehničke uslove za isporuku električnih „pametnih brojila“ koji su deo tenderske dokumentacije, naveo je EPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: