"Zbunjuje nepripremljenost Rusa"

Sankcije Rusiji nisu samo udar za tu zemlju već i za Evropu, kaže Nebojša Katić i ističe da je nepripremljenost i loša reakcija Rusa-neočekivana.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

16:23

Default images

"Najveće iznenađenje mi je nepripremljenost Rusije. Ovakav pad rublje i sve što je usledilo se moglo očekivati, tako da mi nije jasno zašto institucije nisu na vreme odreagovale“, rekao je ekonomski konsultant Nebojša Katić gostujući u Kažiprstu na B92.

Katić kaže da je neverovatno da umesto reagovanja ruske Centralne banke, država dobije pad valute od 40 odsto ili da ne očekuju ovakav pad nafte.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u godišnjem obraćanju naciji rekao je da će biti potrebno dve godine da se zemlja ekonomski oporavi, Katić ipak smatra da je to moguće ali tehnički.

"Nisam siguran da Putin i Vlada Rusije mogu dugo da izdrže ovakve udarce. Novi udarci će tek uslediti tako da ova njihova nepripremljenost institucija i te kako zbunjuje“, kaže Katić.

Prema Katićevim rečima, sankcije nisu udar samo na Rusiju već i na Evropu koju je posebno pogodio pad cena nafte.

"Odjednom, obnovljivi izvori, koji su uvek bili skupi, postaju još skuplji. Kada čovek gleda sa strane udar koji je uperen prema Rusiji je zapravo udar na sve, Evropa je ovde kolatelarna šteta. Deluje nejasno, ali je tako“, kaže on.

Kad je reč o uticaju ekonomske krize na Srbiju, Katić kaže da je Srbija već osetila posledice jer je zaustavljen projekat Južni tok. Ono što nam na kratak rok može pomoći, kaže Katić, jeste pad cena nafte, ali ističe ipak da "ako Rusija nastavi da bude u krizi u kakvoj je sada, to za nas nikako nije dobro".

Katić kaže da se trenutne sankcije u Rusiji ne mogu porediti sa onim koje je Srbija imala devedesetih jer je Srbija bila tada u mnogo težem položaju.

"Ogromna je razlika, ovo sada su samo sankcije Zapada, a Rusija je ogromna zemlja koja može "da dođe sebi", samo je potrebno da se organizuje. Zbog toga me, ponavljam, najviše i čudi loša reakcija u Moskvi", kaže Katić.

Prognozirajući ekonomsku situaciju za Srbiju u narednom periodu, ovaj finansijski konsultant koji živi i radi u Londonu, kaže će Srbija biti u strašnoj poziciji u 2015. godini, a verovatno i u 2016., ističući posebno da će kurs biti pod znakom pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: