Čekali smo "Pupina" 79 godina

Pupinov most na Dunavu, koji spaja Zemun i Borču i koji je danas otvoren za saobraćaj, prvi je most preko Dunava izgrađen u poslednjih 79 godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

12:16

Default images

Jedini most preko najveće reke koja protiče kroz Srbiju koji smo do sada imali je Pančevački - otvoren davne 1935. godine.

Pupinov most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metar, ima šest kolovoznih i dve pešačke staze. Deo je magistralnog puta koji će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmestiti teretni saobraćaj iz centra Beograda.
Foto: Tanjug
Otvaranjem te saobraćajnice putovanje od Borče do Zemuna, umesto sat i po gradskim prevozom ili 45 minuta automobilom, trajaće desetak minuta.

Most koji spaja Zemun i Borču nazvan je po Mihajlu Pupinu, srpskom naučniku, pronalazaču i profesoru Univerziteta Kolumbija, rođenom u Idvoru u Banatu.

Izgradnja mosta i pristupnih saobraćajnica košta 260 miliona dolara, od čega je 85 odsto kredit kineske Eksim banke, a preostalih 15 odsto obezbeđuje država Srbija i Grad Beograd.
Foto: Tanjug
Pristupne saobraćajnice će biti dugačke 21,6 kilometara, do danas je završeno 10 kilometara, s obe strane mosta. Planirano je da saobraćajnica od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta bude završena u septembru 2015. godine.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija Čajna roud and bridž korporejšen (China Road and Bridge Corporation - CRBC), dok su podizvođači domaće kompanije.
Foto: Screenshot RTS
Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine, a rok za završetak je bio tri godine.

Predugovor o izgradnji mosta potpisan je u oktobru 2009. godine na osnovu Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između vlada Srbije i Kine, potpisanog u avgustu 2009. u Pekingu, prilikom posete tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića Kini.
Foto: Screenshot RTS
Ugovor o izgradnji mosta potpisali su u aprilu 2010. tadašnja ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i potpredsednik CRBC-a Lu Šan, a kamen temeljac je postavljen u julu 2010. godine.

Most su danas svečano otvorili premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang. Otvaranju mosta danas je prisustvovao i nekadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Aneks ugovora o izgradnji Pupinovog mosta, o isplati dodatnih do 2,3 miliona dolara za već završene radove, potpisan je u septembru ove godine.

Izvođači radova na mostu su pre dva dana postavili tablu koja je ubrzo uklonjena posle negativne rekacije javnosti jer je podsećala na nadgrobnu ploču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: